nieuws

Historische tram houdt bouw 500 Amsterdamse woningen tegen

woningbouw 1159

Historische tram houdt bouw 500 Amsterdamse woningen tegen

De raad van state heeft een bestemmingsplan van de gemeente Amsterdam voor de bouw van 500 woningen vernietigd. De rechter vindt dat de gemeente onvoldoende rekening heeft gehouden met de historische tramlijn die door de straat loopt. Dit blijkt uit de uitspraak van vanochtend.

Gemeente Amsterdam wil op het Havenstraatterrein een nieuwe wijk bouwen met 500 midden huurwoningen en een basisschool. In de oorspronkelijke plannen was in eerste instantie geen ruimte ingebouwd voor de historische tramlijn die door deze straat loopt.

Andere locatie

Wel besloot de gemeente onlangs een andere locatie aan te bieden voor het museum, maar die is volgens de organisatie te klein voor 75 trams. Daarom gingen het Trammuseum en de Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) in beroep.

Uit de uitspraak van de rechter blijkt nu dat de gemeente onvoldoende gewicht toegekend aan de belangen van behoud van het historische spoor in het plangebied. Bovendien, stelt de rechter, heeft Amsterdam onvoldoende rekening gehouden met het feit dat verplaatsing van de spoorlijn nadelige gevolgen kan hebben voor de organisaties.

Niet zelf bekostigen

Ook kunnen zij een verplaatsing van de lijn niet zelf bekostigen. En is een alternatieve locatie voor een stallingsloods voor de trams niet voorhanden.

Om onder andere deze redenen heeft de Raad van State besloten dat het bestemmingsplan in zijn geheel moet worden vernietigd. De gemeente dient bij het nemen van een nieuw besluit over het gebied meer rekening te houden met de belangen van de spoorlijn.

Reageer op dit artikel