nieuws

Bouwkosten nieuwbouwhuis stijgen fors door; woning in één jaar tijd 15.000 euro duurder

woningbouw 5283

Bouwkosten nieuwbouwhuis stijgen fors door; woning in één jaar tijd 15.000 euro duurder

De kostprijs van een nieuwbouwwoning blijft fors stijgen. Koopwoningen die in 2019 of later worden gebouwd zijn gemiddeld 9 procent duurder dan woningen die vorig jaar in de maak waren. Huurwoningen zijn zelfs 15 procent duurder.

Een gemiddelde koopwoning die binnenkort gebouwd wordt heeft een kostprijs van 164.000 euro, blijkt uit de in 2018 afgegeven bouwvergunningen die het CBS bijhoudt. Het bedrag betreft een gemiddelde van de in de vergunningen opgenomen schattingen van de materiaal- en arbeidskosten per woning exclusief btw. Een huurwoning die binnenkort wordt gebouwd kost gemiddeld 99.000 euro.

Stijging bouwkosten

Stijging bouwkosten

Vergeleken met 2015 zijn de bouwkosten van een nieuwbouwwoning nog veel harder gestegen. In dat jaar kostte een gemiddelde koopwoning 129.000 euro om te maken en een huurwoning 84.000 euro. Sindsdien zijn de prijzen 27 procent respectievelijk 18 procent gestegen.

Nieuwbouwwoning wordt steeds groter

De stijging van de bouwkosten heeft deels te maken met het groter worden van nieuwbouwwoningen. Dat wil zeggen: het aandeel grote woningen in de nieuwbouwproductie groeit, het aandeel kleine woningen krimpt. De geplande maar nog niet gebouwde koopwoningen zijn gemiddeld 199 vierkante meter groot, 14 vierkante meter groter dan in 2015. Huurwoningen zijn in die periode ongeveer even groot gebleven: 177 vierkante meter (2018) ten opzichte van 116 vierkante meter (2015).

Toch is de groei van de woningen niet de belangrijkste oorzaak van de hogere prijzen. Per vierkante meter nieuwbouw stegen de bouwkosten het afgelopen jaar hard: voor zowel huur- als koophuizen 8 procent. Vergeleken met 2015 zijn de bouwkosten per vierkante meter voor huurwoningen met 13 procent gestegen en die van koopwoningen met 10 procent.

Hogere bouwkosten snoepen winst af

De stijgende bouwkosten bedreigen het functioneren van de woningmarkt. Ook snoepen ze winst af van de projectontwikkelaars en bouwers. De stijging van de kostprijs van woningen kan bij koopwoningen vaak gecompenseerd worden door hogere verkoopprijzen. Zolang er kopers te vinden zijn, blijft het daardoor lucratief om woningen te bouwen. Al is voor veel geïnteresseerden ondertussen de maat vol, constateerde makelaarsvereniging NVM onlangs.

Ton Hillen, bestuursvoorzitter van Heijmans, maakt zich ook druk over de stijgende bouwkosten. Die zijn een bedreiging voor de woningmarkt, zei hij recent in Cobouw. “Daar waar de huizenprijzen stijgen, verslechtert de betaalbaarheid voor de lage en middeninkomens.”

Corporaties kunnen stijgende bouwkosten moeilijk terugverdienen

Voor corporaties zijn de stijgende bouwkosten een groter probleem dan voor ontwikkelaars en bouwers. Zij hebben minder ruimte dan projectontwikkelaars en bouwers om de gestegen bouwkosten terug te verdienen, vanwege sociale huren en de beperkte huurstijgingen. Hun verdienmodel kachelt om verschillende redenen achteruit, zei Kees van Nieuwamerongen, toezichthouder op de corporaties onlangs in Cobouw. Voor steeds meer corporaties in het hele land zijn de stijgende bouwkosten een belemmering om nieuwe woningen te bouwen. “Er zijn corporaties die zeggen: ‘Als het zo moet, dan stop ik met bouwen.’ Dat vind ik een heel serieus probleem. Het feit dat het gezegd wordt, betekent natuurlijk niet dat het gelijk ook gebeurt; voor een deel zal het ook een druk op aannemers zijn van: joh, je kunt niet alles vragen. Maar dat het gezegd wordt is wel een teken.”

De opmars van beleggers bij de bouw van huurwoningen verklaart waarschijnlijk deels de stijging van de bouwkosten van huurwoningen. Institutionele beleggers bouwden de afgelopen jaren zo’n 7.000 huurwoningen per jaar, ruim 10 procent van de nieuwbouwproductie. Huurwoningen in het vrije huursegment zijn in de regel groter en luxer. Corporaties halveerden hun bouwproductie.

De stijging van de bouwkosten voor woningen die nog gebouwd moeten worden is een voorbode voor verdere stijgingen van de prijs van nieuwbouwwoningen. Een gemiddelde koopwoning kostte in het derde kwartaal al bijna vier ton. Een jaar eerder werd voor een nieuw huis gemiddeld 74.000 euro minder betaald. Een prijsstijging van 8 procent zou kunnen betekenen dat een gemiddelde nieuwbouwwoning die in 2019 gekocht wordt 430.000 euro gaat kosten.

Reageer op dit artikel