nieuws

PvdA heeft spijt van ‘molensteen’ verhuurdersheffing

woningbouw Premium 6530

PvdA heeft spijt van ‘molensteen’ verhuurdersheffing

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, moet de PvdA gedacht hebben. De fractievoorzitters van de politieke partij in de vier grote steden roepen op om de verhuurdersheffing te verlagen.

In het kabinet Rutte II was de PvdA samen met de VVD verantwoordelijk voor de invoering van die heffing, die volgens velen bestuurders van corporaties de investeringskracht danig verminderd heeft.

De PvdA zit in de Tweede Kamer in de oppositiebanken en met de naderende provinciale verkiezen in het zicht vindt de politieke partij het tijd om op aan de noodklok te hangen. “In onze steden heerst woningnood. Jonge gezinnen worden weggedrukt, jongeren blijven te lang bij hun ouders wonen en ouderen kunnen niet doorverhuizen”, schrijven de PvdA’ers. De problemen vragen volgens de partij om marktingrijpen door het Rijk. Corporaties moeten weer kunnen investeren. “De in 2013 als crisismaatregel ingevoerde verhuurdersheffing is een molensteen om de nek van corporaties geworden.”

Zorgen om tempo verduurzaming

Ook maken de fractieleiders zicht zorgen om het tempo van verduurzaming. “Nu het economisch goed gaat zou je verwachten dat het kabinet de corporaties meer lucht geeft, maar het tegendeel is waar.” Behalve de belastingverhoging van 1 miljard euro schrappen moet de verhuurdersheffing verlaagd worden. In de plannen van de PvdA moet het voor beleggers lastiger worden om woningen te kopen. De overdrachtsbelasting voor starters moet daarom naar 2 procent en voor beleggers naar 10 procent. De PvdA-lijstrekkers pleit tot slot voor regulering van de middenhuur.

Reageer op dit artikel