nieuws

Niet altijd meer spiksplinternieuwe materialen in woningen Eigen Haard

woningbouw Premium 625

Niet altijd meer spiksplinternieuwe materialen in woningen Eigen Haard
Betaalbaarheid voor corporaties belangrijker dan duurzaamheid

Tweedehands deuren, gebruikte sloten en circulaire keukens. Woningcorporatie Eigen Haard heeft in Uithoorn een woning die een nieuwe huurder krijgt, zoveel mogelijk met de circulaire gedachte opgeknapt.

Na ervaringen in de nieuwbouw en renovatie heeft de Amsterdamse sociale huisvester de gedachte achter circulair bouwen nu ook toegepast bij de mutatie van een woning.

“Bij iedere mutatie komt er materiaal uit de woning dat we voor een deel weggooiden’, zegt Goran Progaric, opzichter mutatiewoningen bij Eigen Haard. “Doodzonde natuurlijk als je beseft dat we die grondstoffen kunnen hergebruiken. Met onze partners Mouton Bouw en Beelen hebben we gekeken welke materialen we kunnen hergebruiken. Een mooi voorbeeld is het hergebruik van sloten, die kunnen vaak nog jaren mee. Deuren knappen we op. Het sloopbedrijf kan met hun sorteerinstallatie alle stoffen verwerken tot nieuwe grondstoffen.”

Stucwerk van leem in plaats van gips

Maar ook de gebruikte nieuwe materialen zijn circulair, zoals een herbruikbare keuken en isolatie. Het stucwerk is gedeeltelijk van leem, een natuurlijk materiaal, in plaats van gips. “Het is echt een andere manier van denken en doen”, zegt Progaric. “Zaken die je vroeger als sloopafval zag, behandel je nu als waardevolle grondstoffen.”

Eigen Haard wil dat in 2050 alle woningen Co2-neutraal zijn. Daarom isoleert de corporatie naar eigen zeggen in hoog tempo woningen, wekt duurzame energie op, vermindert gasaansluitingen en stimuleert energiezuinig gedrag van bewoners en medewerkers. De corporatie streeft naar 100 procent circulariteit en wil dat alle grondstoffen die ze gebruikt zo duurzaam mogelijk zijn en hergebruikt kunnen worden.

Reageer op dit artikel