nieuws

Wanneer gaat de werkloze hijskraan van de failliete Bouwgroep Moonen weer draaien in Amsterdam-Zuid?

woningbouw 7283

Wanneer gaat de werkloze hijskraan van de failliete Bouwgroep Moonen weer draaien in Amsterdam-Zuid?
Twaalf van Ruysdaels, (Ruysdaelstraat) Bouwgroep Moonen. Foto: Ruud Jonkers

Een enorme hijskraan van Bouwgroep Moonen staat al sinds het faillissement van het bedrijf in april werkloos te zijn in een binnentuin aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam-Zuid. De kraan markeert de nieuwe woningbouwcrisis waarin niemand meer voor een prikkie wil bouwen. Toch lijkt er nu een aannemer gevonden.

Amsterdam is poep op de stoep en kranen in de straat. Een eigentijdse variant van het liedje van Danny de Munk zou anno 2018 niet misstaan. De stad staat propvol kranen. Dat hoort erbij. Maar als ze al maanden werkloos erbij staan, wordt het een ander verhaal. Dan gaan de bewoners morren.

Zo’n enorme kraan staat er in de binnentuin bij de Ruysdaelstraat in het sjieke Amsterdam-Zuid. Daar worden twaalf miljoenenpanden gebouwd. Althans, dat was de bedoeling. Het gebouw staat nog in de steigers. Alle bouwvakkers zijn op 4 april met de noorderzon vertrokken, op de dag dat het bouwbedrijf failliet ging. Al dik acht maanden is er in de binnentuin geen bouwvakker gezien en staat de kraan maar te staan. Vlak achter de cabine van de kraanmachinist hangt een bord met met een rode “M” en eronder “Bouwgroep Moonen”.

Reuze vervelend, zo’n kraan in de tuin

Een bewoonster, die niet met haar naam in de krant wil, kan de rode M wel dromen. Ze heeft stad en land afgebeld met de vraag: kan die enorme kraan nou eens weg?  “Het is reuze vervelend”, zegt Rien Smit, directeur van verzekeraar Woningborg, dat sinds het faillissement Bouwgroep Moonen verantwoordelijk is voor de afbouw. Volgens hem is het project niet een-twee-drie af te bouwen. “De uitvoering was zeer onprofessioneel en amateuristisch aangepakt, de tekeningen hadden niet het vereiste detailleringsniveau”, stelt hij. Veel van het werk moet opnieuw. “Er moet een hele hoop herstel plaatsvinden. Dat kost tijd.” Woningborg gaat niet over één dag ijs, benadrukt Smit. “We hebben in de crisis duizenden huizen afgebouwd.” De financiële schade voor Woningborg is “heel groot”. De bouwkosten zijn sinds het project een paar jaar geleden werd aangenomen “enorm” gestegen.

Bankroet Bouwgroep Moonen zorgde voor bloedbad

De Brabantse bouwer Moonen ging in april failliet omdat het bedrijf in 2015 en 2016 grote projecten had aangenomen tegen achteraf gezien veel te lage prijzen. Dat leidde in 2017 tot een verlies van 10 miljoen euro. Toen onderaannemers en toeleveranciers merkten dat Moonen geen geld meer had, was het snel gedaan met het bedrijf. “Een bloedbad”, typeert ontwikkelaar Marvin van Gelderen van Masterpiece Development de schade die het bouwbedrijf achterliet. De ontwikkelende belegger is zelf het slachtoffer bij twee woningbouwprojecten: de Twaalf van Ruysdaels, het project met de enorme kraan, en Dépôt Zuid, een paar straten verderop. “Modern homes that fulfill every wish for modern living”, ronkt de verkoopfolder.

Vlak voor de kerst lijkt Woningborg een nieuwe partij gevonden te hebben die de twee projecten wil afbouwen. “Bel me volgende week terug, dan heb ik waarschijnlijk een naam”, zegt Smit begin december.

Amsterdamse projecten vragen een andere categorie bouwer

Bouwbedrijf HSB uit Volendam, dat in september een groot woningbouwproject met 317 woningen in Holland Park te Diemen overnam, gaf deze zomer te kennen geen belangstelling te hebben voor de afbouw van de miljoenenpanden in Amsterdam.  “Dan heb je te maken met bewoners met hele andere eisen. Dat vraagt om een andere categorie bouwer”, zei André Vos, directeur van HSB. Ken je kracht; dat project moesten de nuchtere jongens van HSB maar niet doen.

HSB nam deze zomer wel de bouw van Holland Park over. Bouwgroep Moonen bleek een potje van de tekeningen te hebben gemaakt, oordeelde Woningborg. Tientallen kozijnen bleken niet te passen en moesten terug naar de fabriek. “Ze moeten gedacht hebben: we bezuinigen op de tekeningen”, meende Vos.

Smit van Woningborg ziet een groot verschil tussen de projecten van Bouwgroep Moonen in Noord-Brabant achterliet en die in de regio Amsterdam. Die in Amsterdam zouden zijn geleid door Joep Moonen, de zoon van de oprichter en veel meer gebreken vertonen. Certitudo Capital nam een paar weken na het faillissementen alleen de Brabantse projecten over.

444 bedrijven claimen schade van ruim 20 miljoen euro

De twee Amsterdamse projecten zijn de laatste gestokte nieuwbouwprojecten waarvoor nog een aannemer gevonden moet worden. Als daarvoor een aannemer wordt gevonden zijn is de bouw van in totaal ruim vierhonderd woningen weer in gang gezet, bevestigt Smits.

Maar de resten van het faillissement zijn daarmee nog lang niet opgeveegd. Maar liefst 444 bedrijven hebben zich bij de curator gemeld en menen recht te hebben op een deel van de boedel. Hun gezamenlijke claim: 20,3 miljoen euro. ING Bank moet zijn vordering nog indienen, dus curator Van der Pas verwacht dat het bedrag nog aanzienlijk zal stijgen.

Van der Pas heeft zijn handen verder nog vol aan onder andere het geschil met materieelbedrijf RECO. Vlak voor het faillissement verkocht Moonen al zijn materieel aan Reco voor 850.000 euro. De eerste 75 procent van de 850.000 euro hoefde pas op 31 december 2018 door Reco betaald te worden. Van de koopsom zou Reco 500.000 euro niet hoeven te betalen als Bouwgroep Moonen in surseance van betaling zou raken of failliet zou gaan. De curator vindt deze transactie geen zuivere koffie en heeft de transactie teruggedraaid. Van der Pas staat nog lijnrecht tegenover de advocaten van RECO, laat hij in het laatste faillissementsverslag van begin november weten. Het materieel dat door RECO is afgevoerd naar haar locatie te Koudekerk aan den Rijn, zal op korte termijn worden opgehaald en door BVA Auctions geveild worden.

In februari start de bouw weer op. ‘Ga daar maar vanuit’

Het zal de bewoonster van de Ruysdaelstraat een zorg zijn. Waar ze wel blij om is: ze heeft gehoord dat ze in februari weer gaan beginnen met bouwen.

In februari weer beginnen? Van Gelderen van Masterpiece Development weet dat de de nieuwe aannemer per 1 maart met Dépôt-Zuid gaat beginnen. Zes van de achttien nog niet verkochte appartementen gaan begin volgend jaar alsnog in de verkoop. In de loop van 2020 zijn de appartementen klaar.  Wanneer de werkloze hijskraan bij de Ruysdaelstraat weer gaat zwenken is nog onzeker. De aannemer zou nog niet akkoord zijn. Voor de Ruysdaelstraat geldt een bouwtijd van zo’n half jaar.

“Ik heb de irritatie van de buurtbewoners vernomen. Helaas kan het niet sneller”, zegt Van Gelderen. Hij bevestigt dat de vertraging samenhangt met het feit dat de nieuwe aannemer alle engineeringsrisico’s uit wil sluiten, om niet tegen onverwachte verliezen aan te lopen. Bij de appartementen in de Ruysdaelsstraat helpt het verder niet dat de kopers van de twaalf mega-appartementen allemaal andere wensen hebben.

Rien Smit van Woningborg is er maandagochtend 17 december uit. “AKOR uit Rijssen neemt de projecten over”, zegt hij. “Althans Dépôt Zuid. Het project de Twaalf van Ruysdaels is nog niet getekend en moeten we nog formeel afronden, maar ga er maar vanuit dat het goedkomt.” AKOR kan volgens hem “meteen” aan de slag.

De kraan kan dus weer draaien.

Wie is AKOR?

AKOR (Aannemers Kombinatie Rijssen) is een middelgroot bouwbedrijf met 98 werknemers uit bouwstad Rijssen. De bouwer behaalde vorig jaar een winst van 1,5 miljoen euro. Behalve in Twente doet het bedrijf ook projecten in onder andere Almere, Groningen en Den Haag. AKOR bouwt woningen, kantoren en winkels. Edwin Postma is directeur-eigenaar.

Naschrift 21 december: In een eerdere versie van dit artikel stond dat er sprake is van “vermeende fraude” van Reco. Omdat er bij paulianeus handelen geen sprake hoeft te zijn van fraude, is gekozen voor de term “geschil”.
Reageer op dit artikel