nieuws

Rotterdam troeft prijsopdrijvende beleggers af met voorkeursrecht

woningbouw Premium 1113

Rotterdam troeft prijsopdrijvende beleggers af met voorkeursrecht

De gemeente Rotterdam vestigt voorkeursrecht in de wijk Carnisse om verwerving van woningen te vereenvoudigen. Het antispeculatiebeding moet voorkomen dat dwarsliggende beleggers een stadsvernieuwingsopgave frustreren. De Maasstad heeft daar steeds vaker mee te maken.

De gemeente trekt de zware maatregel uit de kast bij de verwerving van 138 woningen en één bedrijfsvestiging aan de Urkersingel en omgeving. Consequentie van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) is dat bewoners die hun huis willen verkopen dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Het voorkeursrecht is vanaf vanochtend van kracht.

“Een forse maatregel, maar die nemen we niet lichtvaardig”, zegt wethouder Bas Kurvers. “We moeten voorkomen dat de vele beleggers die de weg naar Rotterdam vinden een toekomstige ontwikkeling in de weg staan.”

NPRZ

In het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) pakt de gemeente de Urkersingel aan samen met corporatie Woonbron. Doel van hun overeenkomst is opkopen, slopen en vervangen van de veelal verouderde drielaagse portiekwoningen. Ervoor in de plaats bouwt Woonbron eengezinswoningen.

De gemeente heeft de ambitie om in samenwerking met corporaties in totaal zo’n 10.000 particuliere woningen op Zuid op deze manier aan te pakken. Maar beleggers steken daarbij geregeld een stok in het wiel. Dat bleek recentelijk nog in de Mijnkintbuurt, een andere NPRZ ‘focuswijk’.

Prijsopdrijving

Een deel van de beleggers is te goeder trouw, maar er zijn ook beleggers van buitenaf actief die grote rendementen willen maken. Kurvers: “Zij overbieden en zorgen voor prijsopdrijving. Vervolgens rekken ze onderhandelingen over verkoop, om zo lang mogelijk hoge huren te kunnen innen. Dat bemoeilijkt de opgave die wij hebben in dit gebied.”

Woningeigenaren aan de Urkersingel zijn de komende jaren aangewezen op een taxateur die een marktconforme prijs bepaalt. Die fungeert als leidraad bij de verkoop van de woning. Een eigenaar die het niet eens is met de prijs zal naar de rechter moeten. De gemeenteraad moet het vestigen van voorkeursrecht nog bekrachtigen, maar de maatregel is al van kracht vanaf de publicatie vanochtend in de Staatscourant.

De gemeente studeert op de mogelijkheid om het voorkeursrecht vaker in te zetten.

 

Reageer op dit artikel