nieuws

Beleggers zien schaarste als kans: recordbedrag aan investeringen in huurwoningen; DNB bezorgd

woningbouw 885

Beleggers zien schaarste als kans: recordbedrag aan investeringen in huurwoningen; DNB bezorgd

Beleggers investeerden in 2018 een recordbedrag aan huurwoningen. Ze blijken steeds meer geïnteresseerd in nieuwbouwprojecten buiten de vier grootste steden.  

Dat blijkt uit cijfers van vastgoedspecialist CBRE. Al in het derde kwartaal van 2018 is er een nieuw record bereikt aan beleggingen in Nederlandse huurwoningen. Er is dit jaar al 4 miljard euro geïnvesteerd, 300 miljoen euro meer dan in heel 2017, dat ook een recordjaar was. Het investeringsvolume werd zowel gestuwd door grote portefeuilletransacties van bestaande bouw als de aanschaf van individuele nieuwbouwprojecten.

Het aandeel nieuwbouwwoningen door beleggers opgekocht buiten de G4 steeg naar 40 procent in de eerste drie kwartalen van 2018. In de periode 2014-2017 was het aandeel nieuwbouw nog 30 procent.

Ook bestaande woningen worden steeds vaker buiten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gevonden. In 2018 komt 60 procent niet uit deze grote plaatsen, tegenover 30 procent in de afgelopen jaren.

Meer geld naar woningen dan naar kantoren

Opvallend is volgens CBRE dat in 2018 het investeringsvolume in woningen dat van kantoren overstijgt. Traditioneel is de kantorenmarkt het vastgoedsegment waarin het meest belegd wordt. In de eerste negen maanden van 2018 werd 100 miljoen euro meer geïnvesteerd in woningen dan in kantoren.

“Deze verschuiving komt in de eerste plaats door het huidige aanbod. Na zes opeenvolgende jaren van groeiende investeringen zijn de meeste ‘prime’ kantoren al eens verhandeld”, zegt Bart Verhelst van CBRE. “Daarnaast kent de kantorenmarkt, waar de grootste vraag is, weinig nieuwbouw door het restrictieve beleid voor kantorennieuwbouw in Amsterdam. Ook is er vanuit ontwikkelaars een voorkeur voor woningbouw door de sterk gestegen huur- en koopprijzen.”

Voor (internationale) beleggers zijn volgens CBRE “gunstig gestemd” over de vooruitzichten op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt, door de structurele schaarste aan woningen.

Zoektocht naar rendement beleggers is drijvende kracht achter de prijsstijgingen

De Nederlandsche Bank (DNB) toonde zich maandag bezorgd over de woningmarkt en de “opvallend” sterke stijging van het aantal aankopen door particuliere beleggers. In de vier grote steden waren particuliere beleggers goed voor 21 procent van alle woningaankopen in 2017. In de rest van Nederland bedraagt het aandeel van particuliere beleggers 9 procent.

“De huidige krapte op de woningmarkt dient te worden bestreden met een vergroting van het aanbod, met name in het middensegment van de huurmarkt”, stelt de centrale bank.

De zoektocht naar rendement in de huidige lage-rente-omgeving is een drijvende kracht
achter de prijsstijgingen, aldus DNB. “Beleggers beschikken over veel liquiditeit, en zijn vanwege de lage rente op zoek naar hoogrenderende beleggingen. Dit leidt tot een bovengemiddelde vraag
naar commercieel vastgoed en recordvolumes aan beleggingstransacties.” Ongeveer de helft van de transacties komt voor rekening van buitenlandse partijen.

Reageer op dit artikel