nieuws

Verhagen hekelt boycot Woonagenda: ‘nieuw bouwakkoord nodig’

woningbouw 1499

Verhagen hekelt boycot Woonagenda: ‘nieuw bouwakkoord nodig’
Maxime Verhagen

Gebrek aan regie én ‘relatieproblemen in de polder’ spelen de afspraken over de bouw van jaarlijks 75.000 woningen parten. Dat zegt Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland. Hij dringt aan op een afdwingbaar bestuursakkoord. “Dat gemeenten en provincies de Woonagenda niet ondertekenden, zegt genoeg.”

Hartklachten. Uit het niets. Vanmorgen had hij de laatste scans en onderzoeken. “Of het er goed uitziet? Anders zat ik hier niet”, lacht Maxime Verhagen ingetogen op de zesde etage van de Malietoren in Den Haag.

De voormalige minister van Economische Zaken heeft een turbulent jaar achter de rug. Na de hartkwaal volgde een blindedarmontsteking met ingrijpende complicaties.

Hij wil niet mokken, lijkt weer de oude. “Dat moet ook wel, want Prinsjesdag staat voor de deur.”

Tijd om stil te zitten, heeft hij niet. Al zou het hebben, hij heeft er geen trek in. ‘Bouwend Nederlanders’ zien hem rennen en vliegen door het gebouw.

Akkoord, het kabinet begon voortvarend voor de bouw, er kwamen extra miljoenen voor infra en ook de Bouwagenda stond in het Regeerakkoord…, er ligt al veel meer dan een fundering, maar de vlag kan nog lang niet uit.

Zo lobbyt de Maastrichtenaar zich suf om te voorkomen dat Europese regels catastrofaal uitpakken voor de infra. Bij pps betrokken partijen dreigen door een voetnoot in het Regeerakkoord een naheffing te krijgen van 200 miljoen euro.

“Absurd natuurlijk.”

Verhagen: ‘Het is tijd voor een afdwingbaar bestuursakkoord’ Foto’s: Eran Oppenheimer

Maar Verhagen voelt steun. Heeft oprecht het idee dat dit kabinet naar zijn zorgen en wensen luistert. “Maar ik heb door de jaren wel geleerd dat je nooit te vroeg moet juichen. Het is pas zover als het op papier staat.”

De woningmarktchirurg

Op papier. Het bruggetje naar de woningmarkt is snel gemaakt. Op papier zijn er afspraken, maar in de praktijk ligt het tempo veel te laag. Aan minister Ollongren ligt het niet, vindt Verhagen. Te soft, hij weigert daar in mee te gaan.

“Eindelijk hebben we weer eens een minister met aandacht voor de woningmarkt. De vorige (Blok, red) was vooral bezig met het aanpakken van de corporaties en de hypotheekrenteaftrek.”

Relatieproblemen

Hoop doet leven. Maar meer haast is geboden, vindt de voorzitter van Bouwend Nederland. En misschien wel een therapeut. “Er zijn regie- en relatieproblemen tussen de minister, gemeenten en provincies”, beschouwt Verhagen.

“De doelstelling van jaarlijks 75.000 woningen erbij (Woonagenda) is prima, maar het kabinet is tegelijkertijd te afhankelijk van gemeenten en provincies. Als zij geen vergunning afgeven of het bouwen aan de randen van steden verhinderen, ben je uitgepraat.”

Woonagenda? Sorry

Een Haagse Woonagenda zonder draagvlak, dat ziet Verhagen. “Met een beetje geluk komt de woningbouwproductie dit jaar uit op 65.000 woningen. Dat is meer dan vorig jaar, maar nog altijd 10.000 te weinig. Zo halen we de 1 miljoen woningen natuurlijk nooit.”

Hij geeft een voorbeeld van de ‘echtelijke issues’. “In de Randstad moeten alleen al 500.000 woningen komen. Maar als gemeenten boven Alkmaar aangeven dat ze wel 40.000 woningen extra kunnen bouwen, zegt de provincie: Nee sorry, dat past niet in de regionale woonvisie, vergeet het maar.”

Invloed zonder krabbel

Het ging al mis bij de lancering van de Woonagenda, zegt Verhagen. Provincies en gemeenten, “de twee belangrijkste stakeholders van de Woonagenda”, weigerden het document namelijk te ondertekenen.

“Maar mede door hen ligt de lat in de Woonagenda niet op 85.000 woningen, maar op 75.000. Ze hadden dus veel invloed, maar als het zover is, trekken ze hun handen ervan af. Dan ben je eigenlijk bij voorbaat kansloos. Op papier klopt het, maar in papier kun je niet wonen.”

Verhagen over minister Ollongren: “Eindelijk hebben we weer een minister die aandacht heeft voor wonen.” foto; Peter Hilz / HH

Bij wie ligt de regie, Verhagen vraagt zich dat hardop af en voert de druk nog een beetje op. “In grote steden loopt alles vast. De woningmarkt mag niet de dupe worden van overheden die het niet met elkaar eens zijn.”

Bestuursakkoord

Verhagen dringt aan op een officieel bestuursakkoord met afdwingbare afspraken. “Hoe ga je 75.000 woningen bouwen, en waar…”

Hij refereert aan Woningnood, een lied van Boudewijn de Groot. “Hij zong over jonge vaders en moeders die geen huis konden krijgen en noodgedwongen bij hun ouders woonden. Dat zijn we aan het doen. We creëren een nieuwe woningnood die we sinds de tijd van Boudewijn de Groot niet meer hebben gehad.”

Verhagen kan nog uren doorpraten. Over het gebrek aan bouwambtenaren, over provincies met een vliegende brigade, over de ‘BBL-bijdrage’ voor opleidingen die toch overeind blijft, over corporaties die meer geld zouden moeten krijgen voor verduurzaming, over hoge ziekteverzuimkosten voor mkb’ers…

De fotograaf wacht. Bovendien heeft hij zo een gesprek over pensioenen. Is dit eigenlijk een bouwkabinet? “Ja”, besluit hij veelzeggend. “In zijn algemeenheid wel.”

Reageer op dit artikel