nieuws

NHG-grens voor hypotheken gaat verder omhoog

woningbouw 1050

NHG-grens voor hypotheken gaat verder omhoog
Woning in Eerbeek gerenoveerd volgens het GA concept

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat met ingang van volgend jaar weer omhoog. Daardoor komen er meer hypotheken voor de garantie in aanmerking, heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) laten weten.

Vanaf 1 januari stijgt de zogeheten NHG-grens naar 290.000 euro. Nu ligt de grens nog op 265.000 euro. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, gaat de grens zelfs nog wat verder omhoog. Dan kan volgend jaar maximaal 307.400 euro worden geleend.

De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden een vangnet te bieden voor als mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Reden van het opschroeven is dat de huizenprijzen in de lift zitten. Begin dit jaar ging het bedrag dat maximaal geleend kon worden om voor de garantieregeling in aanmerking te komen, ook al omhoog. Het kostengrensbesluit moet nog wel ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Huizenprijzen opgelopen tot een nieuwe recordniveau

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag bekend dat de huizenprijzen in Nederland in augustus verder opgelopen tot een nieuw recordniveau. De prijsstijging was iets groter dan in de voorgaande maanden, meldt het

Koopwoningen waren gemiddeld 9,3 procent duurder dan in augustus 2017. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen al met 32 procent toegenomen. In mei dit jaar doorbraken de prijzen voor het eerst het vroegere recordniveau van augustus 2008.

Er zijn vorige maand ook iets meer huizen verkocht dan een jaar terug. Cijfers van het Kadaster wijzen uit dat er 20.892 woningen van eigenaar verwisselden, goed voor een plus op jaarbasis van 0,5 procent. Toch zijn de woningverkopen duidelijk over hun piek heen. In de eerste acht maanden van 2018 zijn 145.507 woningen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die daling heeft te maken met het beperkte aanbod aan huizen die te koop staan.

Reageer op dit artikel