nieuws

Meer geld naar nieuwbouwwoningen, toch worden er straks minder woningen gebouwd

woningbouw Premium 562

Meer geld naar nieuwbouwwoningen, toch worden er straks minder woningen gebouwd

In euro’s gemeten staan er 3 procent meer plannen klaar voor nieuwbouwwoningen. Toch worden er 6 procent minder woningen gebouwd. Hoe kan dat?

De bouw krijgt het steeds drukker met bedrijfsgebouwen. In de eerste zeven maanden van dit jaar werd in euro’s gemeten 8 procent meer vergund aan nieuwbouw, blijkt uit gegevens van het CBS. Tot en met juli werd er in totaal voor 10,1 miljard euro aan vergunningen afgegeven. Het grootste deel (55 procent) daarvan is voor nieuwbouwwoningen: 5,6 miljard euro. Nieuwe bedrijfsgebouwen zijn goed voor 25 procent van de vergunningen: 2,5 miljard euro.

Dure nieuwbouwwoning in opmars

In euro’s gemeten zijn er 3 procent meer plannen voor nieuwbouwwoningen vergund. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal woningen dat in het eerste halfjaar een bouwvergunning heeft gekregen 6 procent lager ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tot en met juni werden voor 37.500 nieuwbouwwoningen vergunningen afgegeven, tegen 39.700 vergunningen in het eerste halfjaar van 2017. Een verklaring zou kunnen zijn dat duurdere woningen sterk in opmars zijn. Dat kan weer te maken hebben met het gasloos maken van nieuwbouwwoningen. Een nieuw huis is gauw 15.000 euro duurder.

Maar 6 procent minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen…

 

 

Reageer op dit artikel