nieuws

Corporatie vindt toch bouwer voor lastig project dat plotseling van gas af moest

woningbouw Premium 1688

Corporatie vindt toch bouwer voor lastig project dat plotseling van gas af moest

Woningcorporatie Intermaris heeft toch een bouwer gevonden voor de bouw van 267 woningen in Hoorn. Bouwbedrijf Slokker neemt het project voor zijn rekening. Door de fors gestegen bouwkosten én de eis gasloos te bouwen, stond de corporatie voor een flinke uitdaging een bouwer te vinden.

De aanbesteding voor het project mislukte in eerste instantie. Door de opgelopen bouwkosten kon de corporatie geen bouwer vinden die binnen budget wilde realiseren. Daarna kwam de gemeente (voorlopend op de verplichting nieuwbouw zonder gasaansluiting te bouwen) ook nog eens met de eis om het project volledig gasloos te maken, terwijl dat niet in de oorspronkelijke plannen verwerkt was.

‘Investering in de toekomst’

Toch liet de corporatie het er niet bij zitten. Intermaris zag de nieuwe eis van de gemeente juist als kans. “Het is natuurlijk een stuk duurder om de woningen alsnog gasloos te maken als er al een ontwerp ligt. Maar anders moeten we dat misschien over een aantal jaar alsnog doen. Dus zien we deze extra stap als investering in de toekomst”, zei Arthur van Iterson, projectontwikkelaar van het project De Grote Waal begin mei tegen Cobouw.

Wel iets duurder

Intermaris ging met de laagste inschrijver om de tafel zitten en kwam er een maand later al uit. Het project is wel iets duurder geworden dan bedoeld in eerste instantie het idee was (zo kost het al zo’n 8.000 tot 10.000 euro per woning meer om die van het gas af te sluiten), maar daar heeft de corporatie vrede mee.

Bovendien bespaart de corporatie naar eigen zeggen kosten door prefab te bouwen en door in een ruk door te pakken. De bouw start weliswaar een half jaar later dan de bedoeling was, maar gaat in een stroom door, zodat de verloren tijd wordt ingehaald. Ook zijn er ‘innovatieve oplossingen’ bedacht voor de stijgende bouwkosten en de uitdaging gasloos te bouwen.

Sloop en daarna nieuwbouw

In de Grote Waal Noord in Hoorn maken zes verouderde portiekflats plaats voor nieuwe flats. De eerste twee flats van de Siriusstraat zijn al gesloopt. De grond ligt nu eerst een tijdje braak, omdat de gemeente en NUTS-bedrijven de nodige nieuwe voorzieningen aanleggen en het bestaande riool wordt vervangen in verband met de nieuwbouw.

De vaste bewoners van de tweede fase, flat drie en vier, zijn bijna allemaal verhuisd. Op 1 oktober van dit jaar zijn de flats leeg en daarna kan de voorbereiding van de sloop van deze flats starten.

Reageer op dit artikel