nieuws

Van Wijnen zet bouwplaats op slot na conflict met ontwikkelaar

woningbouw Premium 11718

Van Wijnen zet bouwplaats op slot na conflict met ontwikkelaar
Bouwwerkzaamheden aan project ZuidDuin toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. Foto: Van Wijnen

“Je bouwt te langzaam”, zegt de ontwikkelaar. “Je moet gewoon je rekening betalen”, zegt de bouwer. Kip ei, kip ei over een bedrag van enkele miljoenen. Intussen moeten kopers langer wachten op hun appartement dat in Scheveningen verrijst. Het heeft alles te maken met de overspannen woningbouwmarkt. Beide partijen beloven snel met een oplossing te komen. De eerste schadevergoedingen aan toekomstige bewoners zijn al toegezegd.

Scheve verhoudingen in Scheveningen. Door een conflict over vertragingen en achterstallige betalingen loopt project de ZuidDuin niet van een leien dakje. Eigenlijk zouden alle appartementen eind 2017 worden opgeleverd. Een nieuwe opleverdatum is nog niet bekend.

Achter de schermen speelt het conflict al zeker sinds oktober vorig jaar. Opdrachtgever MRP Development kwam met boetes voor bouwbedrijf Van Wijnen toen de ontwikkelaar in de gaten kreeg dat het project niet op tijd zou worden opgeleverd. “Boetes”, dachten ze bij Van Wijnen. “Die gaan we niet betalen.”

‘Ik moet mijn onderaannemers betalen’

En dus houdt MRP sindsdien enkele openstaande rekeningen open. “Wij komen hierdoor in de knel met onze betalingen aan leveranciers en onderaannemers”, licht Anneke Lips van het bouwbedrijf toe.

De twee partijen kwamen er onderling niet uit. Begin mei was de maat vol, voor Van Wijnen. Het bouwbedrijf maakt aanspraak op het zogeheten retentierecht.

ZuidDuin. Toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. Foto: Van Wijnen

“Dat betekent dat wij het project als schuldeiser voorlopig in beheer houden. Een uiterst middel om betaling toch af te dwingen. Waarom? Sinds oktober voldoet MRP niet aan haar betalingsverplichtingen. Waarom we de boetes niet willen betalen? Zo eenvoudig ligt dat niet. De vertraging heeft te maken met een combinatie van factoren. Langere levertijden, en bij uitval van personeel hebben we meer moeite nu om vervanging te vinden. Zo zijn er nog meer oorzaken te noemen.”

Patstelling met twee verhalen

Ze nuanceert dat niet het hele project is stilgevallen. “Het ligt niet stil. Maar als dit te lang duurt, wordt het werk wel geschorst… Op een gegeven moment was er gewoon een patstelling. Maar, MRP heeft ook een eigen lezing.”

Dat klopt. Bart Meijer, directeur van MRP is de laatste die dat zal ontkennen. “Er is een geschil. Dat heeft te maken met vertragingen in de bouw. De zienswijze van Van Wijnen is echter anders dan die van ons.”

Hij nuanceert. “Overigens is het niet zo dat we helemaal niets meer hebben betaald sinds oktober. In december ging het nog om een bedrag van 2 miljoen euro. En in januari hebben we ook nog geld overgemaakt. Ik kan je dat aantonen via onze bankrekening.”

Het is druk op de woningbouwmarkt, weet Meijer. Of dit probleem een uitvloeisel is van die nieuwbouwcrisis? “In ons geval wel”, reageert de ontwikkelbaas resoluut. “Maar, veel belangrijker.”

“Op directieniveau werken we nu hard aan een constructieve oplossing. Mét Van Wijnen. Dagelijks hebben we hier meetings over.”

Kip ei, moet kip kip worden

Ook Van Wijnen wil snel door. “Sinds 1 mei (dag van retentierecht, red) zitten we permanent met elkaar aan tafel. De gesprekken zijn constructief. Het ziet ernaar uit dat we eruit komen met elkaar. In alle gevallen is niemand erbij gebaat dat dit gebeurt, zeker de kopers niet. Zij hadden eind 2017 hun woning al verwacht.”

Schikken van beide kanten? Dat is nog onduidelijk. Wanneer de woningen klaar zijn? Ook dat is nog even afwachten.

“Per dag moeten we dat bekijken”, reageert Lips. “Of dit vaker gaat gebeuren? Dat verwachten we niet. Jarenlang is dit ook niet bij ons voorgekomen. Het retentierecht is nogmaals een uiterst pressiemiddel. Nu konden we niet anders.”

Bart Meijer wil het verleden laten rusten. Tijd voor de toekomst. Of zoals hij dat zegt: “Goodwill tonen.”

“Dit kip ei, kip ei probleem hoort een probleem van de bouwer en de ontwikkelaar te zijn. Nu wordt ook de koper er de dupe van. Dat mag natuurlijk nooit. Daarom proberen we kip ei, nu samen kip kip te noemen.”

‘Nederland werd plots topje van Europa’

Hij houdt wel zijn hart vast. “Bouwers hebben het al langer verschrikkelijk moeilijk met personeel. Nu wordt dat ook een probleem van de mensen. Langer wachten op hun woning, is niet het enige probleem. Sommige kopers hadden al installateurs ingeschakeld voor bijvoorbeeld de badkamer. Die moeten ze nu afzeggen. Weer een nieuwe afspraak maken, wordt in deze tijd steeds lastiger. Daarom komen we kopers ook tegemoet met een coulancevergoeding van in totaal 700.000 euro.”

Vertraging. Discussie over geld en boetes. Is dit verhaal exemplarisch voor de huidige situatie op de markt? Meijer weet het niet.

“Of dit ook in andere delen van het land gaat gebeuren, durf ik niet te zeggen, maar ik kan me wel voorstellen dat dit probleem zich voor kan doen op plekken waar veel vraag is. In koud twee jaar tijd is Nederland het topje van Europa geworden, na wat de zwaarste crisis ooit was.”

Reageer op dit artikel