nieuws

Problemen stapelen zich op voor starters op de woningmarkt: 11 procent minder hypotheken

woningbouw Premium 910

Problemen stapelen zich op voor starters op de woningmarkt: 11 procent minder hypotheken

Starters zijn de grote verliezers op de woningmarkt. Vergeleken met vorig jaar sloten ze 11 procent minder hypotheken af. Doorstromers kregen 2 procent minder hypotheken.

De vaart gaat verder uit de woningmarkt. Het tekort aan woningen vertaalt zich niet alleen in hoge woningprijzen, maar nu ook in minder afgesloten hypotheken, constateert financieel specialist IG&H. In het eerste kwartaal van 2018 werden 80.000 hypotheken afgesloten, dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

“De positie van starters lijkt steeds verder te verslechteren. Waar in 2014 het aantal starters nog groter was dan de aantal doorstromers, zien we nu dat doorstromers ruim de helft van de markt vertegenwoordigen en starters nog iets minder dan een kwart”, aldus Joppe Smit van IG&H.

Leensom gestegen met 36 procent

Belangrijke belemmeringen voor starters zijn: vraag en aanbod zijn niet in balans en de lage leencapaciteit gecombineerd met de steeds hogere benodigde leensom. Vergeleken met 2014 is de gemiddelde leensom voor een starter met 36 procent gestegen. Kortom: voor steeds meer starters zijn woningen niet meer te betalen.

Volgens IG&H kan nog maar 13 procent van de starters een woning financieren, tegen 29 procent in 2012. 47 procent van de starters zou tegenwoordig financiële hulp van hun ouders nodig hebben om een huis te kopen.

Hoewel er minder hypotheken worden afgesloten, stijgt de gemiddelde hypotheeksom voor het eerst uit boven de 300.000 euro. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 en een stijging van 7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017.

Reageer op dit artikel