nieuws

Aardgasverbod vertraagt nieuwbouw: minister komt probleemgevallen tegemoet

woningbouw 3634

Aardgasverbod vertraagt nieuwbouw: minister komt probleemgevallen tegemoet

Minister Ollongren komt met een regeling om te voorkomen dat de woningbouwprojecten vertragen door het ‘aardgasverbod’ dat op 1 juli ingaat. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister tegen Cobouw. Ze komt daarmee tegemoet aan de zorgen van Bouwend Nederland en de Neprom.

Hoe de regeling er precies komt uit te zien, is nog onduidelijk.

De ambitie staat wel op papier, bevestigt een woordvoerder van de minister tegen Cobouw. “In het geval dat een vertraging van de bouw dreigt, kan de gemeente een uitzondering maken. Daartoe wordt in overleg met de sector een ministeriele regeling opgesteld.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten zou kunnen leven met de regeling, en met de invoeringsdatum van 1 juli.

Jan Fokkema had liever gezien dat het ‘aardgasverbod’ begin 2019 was ingegaan. Toch is hij blij dat de minister met een uitzonderingsregeling komt.

2000 woningen in problemen

“In tien tot twintig procent van de projecten (grofweg 2000 woningen) is ineens overschakelen op aardgasvrij bouwen gewoon niet meer mogelijk. Soms zijn de woningen al verkocht en kunnen de extra kosten niet worden verrekend. Soms is het elektriciteitsnet niet zwaar genoeg voor de benodigde warmtepompen en de extra elektriciteitsbehoefte die gasloos bouwen met zich meebrengt. In andere gevallen kan mijn achterban niet onder contracten met beleggers uit.”

Neprom-directeur Jan Fokkema.

Jan Fokkema voorziet nog zware politieke onderhandelingen over de uitzonderingsregeling: “De politieke druk is groot.”

De exacte formulering van de regeling is nog wel een dingetje, weet Fokkema. “Eigenlijk moet er bijna een automatische werking vanuit gaan. Het probleem is echter dat gemeenten uiteindelijk de afweging moeten maken, dat maakt het kwetsbaar. Intussen is de politieke druk groot. Alsof iedereen de bouwsector een lesje wilt leren.”

‘Je bent geen loser als je in een aardgaswoning woont’

Schandalig vindt, de directeur van de Neprom. “Enig realisme is wel op zijn plaats. En je bent ook geen loser als je in een aardgaswoning woont. Dat is pure stemmingmakerij.”

Bouwend Nederland en de Neprom stuurden de minister vorige maand een brandbrief. “Vrijwel direct toonde de minister zich bereid om met ons mee te denken”, zegt Fokkema. Hij verwacht dat er volgende week overeenstemming is over de regeling. Een lijst met projecten die van het algehele verbod wordt uitgesloten, verwacht hij niet.

De topman van Heijmans liet zich vorige week ook kritisch uit over het aardgasverbod. Te snelle invoering is volgens hem slecht voor de woningbouw.

Ballast Nedam is juist voorstander en nam vorig jaar zelf al het initiatief om overal gasloos te bouwen.

 

Reageer op dit artikel