nieuws

Voor het eerst sinds jaren minder nieuwe woningen verkocht

woningbouw Premium 679

Voor het eerst sinds jaren minder nieuwe woningen verkocht

Voor het eerst sinds 2013 zijn er dit jaar minder nieuwbouwwoningen verkocht. Het gebrek aan nieuw aanbod is de belangrijkste oorzaak van deze daling.

Dit concludeert NVM-Makelaars op basis van nieuwe verkoopcijfers. Het aantal verkochte nieuwbouwhuizen daalde in het eerste kwartaal van 2018 met 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van 2016 is de daling nog veel groter: 11 procent.

Slechts 7.300 nieuwbouwwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2018 door NVM-makelaars verkocht (totale markt 10.500). En slechts 6.800 nieuwbouwwoningen werden er te koop gezet. Het aantal te koop gezette woningen is hetzelfde als vorig jaar, maar 36 procent minder dan het vorig kwartaal. Het totale te koop staande nieuwbouwaanbod kwam op 13.800 woningen, eveneens een stabilisatie met vorig jaar.

Te weinig aanbouw nieuwbouw

Het gebrek aan nieuw aanbod is de grootste oorzaak van deze daling, stelt NVM. Vooral in West-Nederland is er een stuk minder verkocht. Dit komt volgens de makelaarsvereniging door een zeer beperkt aanbod van nieuwbouw in Den Haag en Utrecht. Wat wellicht ook meespeelt is dat in West-Nederland bijna uitsluitend middeldure nieuwbouw wordt ontwikkeld, schrijft NVM. Maar liefst tweederde van de verkochte nieuwbouw in West-Nederland is € 300.000 of duurder, in de rest van Nederland ruim de helft.

Woningmarkt nog meer in de knel

De woningmarkt raakt daardoor steeds meer in de knel, stelt NVM. De makelaarsvereniging waarschuwt er al langer voor. Omdat er in de crisis te weinig woningen zijn gebouwd en de achterstanden nog lang niet zijn ingehaald is er nu met name voor starters en senioren weinig te kiezen.

Kortere procedures en snellere aanpassing bestemmingsplannen

Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. “Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs.” Zo moeten kortere procedures en snellere aanpassing van bestemmingsplannen ervoor zorgen dat er sneller woningen worden gebouwd. Nu duurt het hele ontwikkelproces van idee tot oplevering gemiddeld tien jaar.

Woningprijzen Rotterdam en Den Haag stijgen ook flink

De problemen doen zich overigens lang niet meer alleen voor op de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in Amsterdam. Ook valt op dat veel Amsterdammers uitwijken naar Den Haag, waar de prijzen met bijna een kwart opliepen.

De prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland steeg met 9,7 procent tot 273.000 euro. Bij appartementen was de stijging 16 procent.

 

Reageer op dit artikel