nieuws

Nieuw woonconcept moet middengroepen in Rotterdam vasthouden

woningbouw 1233

Nieuw woonconcept moet middengroepen in Rotterdam vasthouden

Een innovatief Zwitsers woonconcept moet ervoor zorgen dat in Rotterdam goed en betaalbaar wonen mogelijk blijft. Huurders fungeren daarbij als medefinancier van een coöperatieve vereniging. In ruil krijgen ze later een flink lagere huurprijs.

De huur in een woning van de coöperatie Het Rotterdams Woongenootschap kan wel 20 tot 30 procent lager uitvallen. Leden betalen namelijk een huur op kostprijsbasis. Het innovatieve concept moet bovendien zorgen voor extra architectonische kwaliteit en meer betrokkenheid van bewoners bij hun buurt. “Corporaties mogen dit soort dingen niet meer ondernemen, wij stappen in het gat”, vertelt initiatiefnemer Arie Lengkeek van Het Rotterdams Woongenootschap. De coöperatieve vereniging bouwt de huizen en blijft eigenaar. Het complex kan in beginsel niet verkocht worden en is daarom duurzaam onttrokken aan speculatie.

Wethouder Simons hoopt dat het voorkomt dat middengroepen de stad verlaten.

Eerste project van de vereniging wordt een woongebouw met 50 betaalbare gezinsappartementen op de Lloydpier. Over twee andere locaties zijn onderhandelingen gaande met de gemeente. Wat betreft wethouder Simons van stedelijke ontwikkeling krijgt het innovatieve concept ook elders in de stad vrij baan. Hij hoopt dat het voorkomt dat middengroepen die niet terecht kunnen in sociale huurwoningen de stad verlaten. “Wij willen dat gezinnen bij ons de kans houden op goede huizen tegen een redelijke prijs. Dit concept versterkt bovendien de betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving.”

Voor het project op de Lloydpier leggen leden eigen kapitaal in. Op die manier krijgen ze woonrecht in het toekomstige gebouw. Hoe het gebouw op het stuk grond dat de vereniging heeft verworven eruit gaat zien is nog onbekend. Het ontwerp komt tot stand in samenspraak met de leden – de toekomstige huurders. Een slim ontwerp volgens de bewonerswensen moet het wooncomfort vergroten en verhuizing binnen het complex vergemakkelijken. Gesprekken erover gaan in mei van start.

‘Leden’ zorgen met hun inleg voor ongeveer tien procent van de financiering

Met hun inleg zorgen de ‘leden’ voor ongeveer tien procent van de financiering. Mede- ontwikkelaar Timpaan brengt de rest bijeen. Dat is ondanks de ledenbijdrage nog steeds een uitdaging, verwacht directeur Ingeborg de Jong. “Het is nieuw, dat vergt altijd wat extra inspanning.”

Vooral in Zurich zijn de zogenoemde Genossenschaften een groot succes. De Zwitserse stad telt inmiddels ruim 250 van deze coöperatieve woonverenigingen, die ook in Duitsland bestaan. Een ‘Genossenschaft’ is geen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Grootste verschil is de eigendomsvorm. Coöperatieleden hebben aandelen in het geheel, maar geen eigen hypotheek. Verder bepalen de leden niet de vormgeving van hun eigen woning, maar die van het totale complex.

Reageer op dit artikel