nieuws

Corporatie wil ook particuliere woningen van buren verduurzamen

woningbouw 823

Corporatie wil ook particuliere woningen van buren verduurzamen
Stroomversnelling, Chrysantstraat, Nieuw Buinen, Drenthe Foto: Frank Hanswijk

De Alkmaarse corporatie Woonwaard start een proef waarbij naast corporatiewoningen ook koopwoningen van particulieren worden verduurzaamd. Die kunnen gebruik maken van objectgebonden leningen.

Het is voor het eerst dat een corporatie op deze manier werkt. De bedoeling is dat in één keer hele blokken verduurzaamd kunnen worden, zonder dat er lelijke plekken overblijven omdat de bewoners van koopwoningen geen geld en/of zin hebben in een energiezuiniger huis. Dura Vermeer voert de proef samen met ASN Groenprojectenfonds en netwerkbedrijf Liander uit.

Een deel van het bezit van Woonwaard bestaat uit woningblokken huurwoningen met tussen de huurwoningen af en toe een koopwoning. Deze tussenliggende koopwoningen zorgen ervoor dat Woonwaard het hele woningblok niet kan verduurzamen. Die woningen wil de corporatie in de toekomst dus meenemen.

Verduurzaming huis voor particulieren vaak niet te betalen

Het probleem waar corporaties in de praktijk tegenaan lopen is dat particulieren de investering voor het verduurzamen van de woning vaak niet kunnen betalen. Woonwaard en Dura Vermeer willen samen, aan de hand van een proefproject, met woningeigenaren gaan onderzoeken of een zogenaamde gebouwgebonden financiering een oplossing kan bieden voor dit probleem. Bij deze nieuwe financieringsconstructie gaat niet de woningeigenaar de lening aan, maar wordt de lening gekoppeld aan de woning. Bij verkoop gaat de betalingsverplichting over op de volgende eigenaar. Zo heeft de woningeigenaar nooit een restschuld voor de investering in duurzaamheid.

De woonkosten van de particuliere huiseigenaren zullen niet stijgen, net als bij de bewoners van de corporatiehuizen. De objectgebonden lening wordt gestoken in de verduurzaming van het huis. De woningeigenaar betaalt een vast bedrag per maand en de energierekening daalt met minimaal hetzelfde bedrag per maand.

Rond de zomer hoopt Woonwaard de eerste resultaten te hebben van het onderzoek, zodat Dura Vermeer aan de slag kan. Mocht de uitslag van de pilot een succes worden, dan kan dit op termijn voor vele corporaties en woningeigenaren een oplossing bieden, meent Woonwaard, dat ook al een voortrekkersrol vervulde bij De Stroomversnelling.

“De samenwerking met Woonwaard is een voorbeeld hoe we de volgende stap kunnen zetten in de verduurzaming van woningbezit”, zegt André Köster, directeur bij Dura Vermeer. “Het is natuurlijk  prachtig als we particuliere woningbezitters met een vernieuwend en aantrekkelijk voorstel mee kunnen krijgen met het verduurzamen, verbeteren en mooier maken van de blokken, straten en wijken.”

Reageer op dit artikel