nieuws

BAM komt mankracht tekort voor verbouwing voormalige gevangenis

woningbouw 2913

BAM komt mankracht tekort voor verbouwing voormalige gevangenis

De verkoop van appartementen in de voormalige gevangenis Noordsingel in Rotterdam is voorlopig uitgesteld. Oorzaak: gebrek aan capaciteit bij bouwer BAM. Die heeft het te zo druk met ander werk, dat de ontwikkelaars eerst op zoek moeten naar een andere aannemer.

De vertraging van minstens een half jaar treft de tweede fase van de transformatie van het voormalige Huis van Bewaring. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het slopen van de binnenmuren van de voormalige cellenvleugels, maar voor het vervolg ontbreekt voorlopig de capaciteit bij bouwer BAM. Daarom moet er nu een andere hoofdaannemer komen.

“We doen het goed of we doen het niet”, zegt projectmanager Jan de Wilde van BAM Wonen. “Soms moet je moeilijke keuzes maken.” Oorzaak is volgens hem vooral een tekort aan mankracht bij een sterk aantrekkende markt. BAM Wonen is tevens betrokken als ontwikkelaar.

Meer informate over dit transformatieproject

Meer informate over dit transformatieproject
De transformatie van de voormalige gevangenis Noordsingel is een project van de ontwikkelcombinatie Tuin van Noord. Dit samenwerkingsverband van HD projectrealisatie en BAM Wonen verbouwt de uit 1898 stammende penitentiaire inrichting tot wooncomplex en legt een buurtpark aan. Fase 2, die nu wordt uitgesteld, omvat 31 appartementen in en rond het voormalige Huis van Bewaring. Het gaat deels om nieuwbouw, deels om herontwikkeling.

Verbouwing cellenvleugels wel in volle gang

De aanpak van de voormalige cellenvleugels van het stervormige complex is wel in volle gang. De muren ervan zijn geschoord en alle binnenwerk is er uit gesloopt. Alle 57 appartementen van de eerste fase zijn verkocht.

Het project Tuin van Noord bestaat in totaal uit vijf fasen. In 2019 en 2020 moet de bouw van eengezinswoningen in de Hofpoort en de voormalige vrouwenvleugel volgen. Ook in de voormalige gevangeniskapel zijn woningen voorzien. De ontwikkelcombinatie hoopt in het vierde kwartaal van 2018 alsnog te kunnen beginnen met de verkoop voor fase 2. Dan moet het eerst lukken om bouwcapaciteit elders in te kopen.

“Zo niet, dan bouwen we het in een later stadium alsnog zelf”, zegt De Wilde. “Heel de bouwsector heeft momenteel natuurlijk met dit probleem te maken.”

Reageer op dit artikel