nieuws

Wiebes steunt Plegt-Vos niet in conflict over meerkosten

woningbouw Premium 1081

Wiebes steunt Plegt-Vos niet in conflict over meerkosten

Minister Wiebes van Economische Zaken komt Plegt-Vos niet tegemoet in haar conflict met de NAM over de bouw van aardbevingsbestendige woningen in Bedum (Groningen). Dit blijkt uit de antwoorden van de minister op Kamervragen over de kwestie.

Plegt-Vos en de NAM steggelen al maanden over de bouw van zestien aardbevingsbestendige woningen. De partijen zijn het niet eens over de meerkostenvergoeding, waardoor het project al maanden stil ligt. De gemoederen liepen vorige maand zo hoog op, dat Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA er zelfs Kamervragen over stelde.

Geen vergoeding voor ontwikkelkosten

Uit de antwoorden op deze vragen, die vandaag naar buiten zijn gekomen, blijkt dat minister Wiebes weinig kan betekenen voor Plegt-Vos.

Wiebes schrijft: “In juli 2017 is de herijkte nieuwbouwregeling van NAM gestart. Deze regeling biedt technische ondersteuning en een financiële vergoeding voor de redelijke meerkosten die voortkomen uit de toepassing van de Nationale Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendige bouw bij nieuwbouwprojecten. De Plegt-Vos Bouwgroep heeft aan de NCG laten weten dat zij haar gestandaardiseerde bouwconcept, dat zij in de rest van het land gebruikt, moet aanpassen om in het aardbevingsgebied te bouwen conform de NPR. De ontwikkelkosten voor deze aanpassingen komen niet in aanmerking voor vergoeding op basis van de nieuwbouwregeling. Andere partijen in de markt zijn wel in staat om binnen de kaders van de nieuwbouwregeling woningen te realiseren.”

Plegt-Vos had volste vertrouwen in Wiebes

Deze uitspraak van de minister moet rauw op het dak vallen van Plegt-Vos. Fokke Ophuis, directeur Noord, zei namelijk onlangs tegen Cobouw goede hoop te hebben dat het conflict door Wiebes opgelost zou worden. Hij zei: “Wiebes houdt zich tot nu toe aardig aan zijn woord. Daarom heb ik goede hoop dat het geschil opgelost wordt en dat NAM uiteindelijk gaat bewegen. Het zou triest zijn voor de bewoners van gemeente Bedum en ook voor Plegt-Vos als dit niet gebeurt.”

Plegt-Vos bouwde al eerder aardbevingsbestendig

Bovendien is het voor Plegt-Vos een raadsel waarom eerdere aardbevingsbestendige woningen van de bouwer in de gemeente wél werden vergoed, en nu niet. “We hebben al meerdere aardbevingsbestendige woningen in Loppersum én Bedum gebouwd. Toen hebben we nooit een conflict gehad met de NAM. Waarom we dat nu wel hebben, dat snap ik ook niet. Ik hoop dat de NAM dat binnenkort kan vertellen”, stelt Fokke.

Andere aannemer voor bouw woningen

Voor de bouw van de zestien woningen in Bedum is de gemeente inmiddels op zoek naar een andere aannemer. Omdat het conflict zich zo lang voortsleepte, besloot de gemeente onlangs Plegt-Vos aan de kant te zetten. De kans is groot dat VDM Woningen het project op zich neemt, liet de gemeente onlangs aan Cobouw weten.

Reageer op dit artikel