nieuws

Peter Boelhouwer van de TU Delft: ‘We hebben een nieuw Deltaplan nodig voor de bouw’

woningbouw Premium 1861

Peter Boelhouwer van de TU Delft: ‘We hebben een nieuw Deltaplan nodig voor de bouw’

Hoogleraar Housing Systems van de TU Delft, Peter Boelhouwer, toonde zich op het opdrachtgeverssymposium van Onderhoud.nl erg sceptisch over het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. “In 2050 CO2-neutraal? Dat lijkt me erg sterk”.

Bouwhoogleraar Peter Boelhouwer keek de zaal met 530 onderhoudsbedrijven en opdrachtgevers op het Onderhoud.nl symposium in en zei dat de natie nu echt een nieuw Deltaplan nodig heeft. Maar dan voor het verduurzamen en op peil houden van de woningvoorraad. “Alleen was er bij het oude Deltaplan wel een investeringsbereidheid van de overheid, en leggen ze nu alles bij de markt neer. En dat terwijl de overheid bijna gratis geld kan lenen. Intussen pakken ze ook nog de corporaties snoeihard aan, terwijl die het werk moeten doen. Ik begrijp het echt niet”,  aldus een getergde Boelhouwer. Dat leidt bij hem tot de conclusie: “In 2050 CO2-neutraal? Dat lijkt me erg sterk”.

‘Er komen 100.000 mensen per jaar bij, die vooral eenpersoonshuishoudens vormen. En we bouwen 50.000 woningen per jaar. Dat gaat dus mis’

De bouwprofessor maakte heel duidelijk dat de woningvoorraad daalt, terwijl de bevolking groeit. En dat gaat voor nog meer problemen zorgen. “Er komen 100.000 mensen per jaar bij, die vooral eenpersoonshuishoudens vormen. En we bouwen 50.000 woningen per jaar. Dat gaat dus mis. Nu al hebben we een tekort van 200.000 woningen. Er is een enorme vraag en een klein aanbod, dat is heel zorgelijk. We moeten echt van 50.000 naar 100.000 woningen per jaar. Alleen gaat dat dus niet gebeuren.”

Boelhouwer denkt dat het 215 miljard kost om in 2050 energieneutraal te zijn.

Daarbij komt dan ook nog de verduurzaming van 200.000 woningen per jaar. Wie gaat dat doen? Of: wie gaat dat betalen? Boelhouwer denkt dat het 215 miljard kost om in 2050 energieneutraal te zijn.  Tegen de zaal met onderhoudsbedrijven: “Dat betekent dat uw sector moet verdrievoudigen om dat voor elkaar te krijgen. Dat gaat dus ook echt niet gebeuren.”

Boelhouwer wijst er op dat twee jaar geleden de Rijksbouwmeester nog publiekelijk verklaarde dat er eigenlijk geen nieuwe woningen meer nodig zijn. “Het gaat mis als we het niet snel anders doen”, zegt Boelhouwer. “Je ziet overal dat er schaarste aan mensen is en dat er migratie plaatsvindt. Er komen gewoon veel meer mensen hier naar toe om te werken.”

‘Bouwers hebben het net weer een beetje goed. Ze gaan dus echt hun capaciteit niet verdubbelen’.

De professor vindt dat er regie en visie ontbreekt om dit echt aan te pakken. De overheid doet niets. En de bouwers hebben andere zorgen. “Kleine bouwers hebben de crisis overleefd. Ze hebben het net weer een beetje goed. Ze gaan dus echt hun capaciteit niet verdubbelen. Dat risico willen ze gewoon niet. En die industrialisatie waar iedereen al zo lang over praat, die is er gewoon nog niet. Dit is echt een heel groot probleem en de overheid levert niet. Ze doen er niets aan.”

‘Er is gewoon een heel groot gebrek aan materiaal en mensen. Hoe gaan we die verduurzamingsopgave dan halen’

Hij zegt dat nu het hele aardgasnet wordt afgeschreven, maar dat het wellicht ook nog voor waterstof te gebruiken is. Maar er vindt daarover geen discussie plaats, zegt hij.

Hij bepleit een grootschalig onderzoeks- en innovatieprogramma. “Er zijn nu al woningbezitters die drie maanden op hun aansluiting moeten wachten. Er is gewoon een heel groot gebrek aan materiaal en mensen. Hoe gaan we die verduurzamingsopgave dan halen?”

Reageer op dit artikel