nieuws

Koopstop dreigt op woningmarkt

woningbouw 2190

Koopstop dreigt op woningmarkt

Starters zitten in toenemende mate klem op de woningmarkt. De tijd is ongunstig om te kopen, wat ervoor zorgt dat ze genoegen moeten nemen met hoge woonlasten, gebrek aan comfort in de huidige woning en weinig perspectief op een andere woning.

Dat blijkt uit onderzoek van ING. Starters beoordelen de situatie op de woningmarkt ongunstig om een woning te kopen. De laatste keer dat de situatie zo ongunstig was, is tien jaar geleden.

Slechts 15 procent van de starters zegt in de ideale woning te wonen, tegenover ruim tweederde van de woningbezitters.

Minder woonplezier voor starters

Mensen die al een koopwoning hebben, geven hun woonplezier gemiddeld een 8. Potentiële starters op de woningmarkt, die nu nog huren of thuis wonen, geven hun woonsituatie een 6,6.

Op de vraag waarom hun woning geen 10 scoort, geeft 23 procent van de potentiële starters als reden dat de woning te duur is (tegenover 3 procent van de woningbezitters), 43 procent vindt de woning te klein en 39 procent wil graag een tuin.

“Voor potentiële starters zijn koopwoningen simpelweg te duur of niet beschikbaar. Dat betekent dat ze moeten blijven zitten waar ze zitten”, zegt Wim Flikweert, manager Wonen bij ING. “Starters willen juist graag verhuizen naar een koopwoning om een stapje dichterbij hun ideale woning te komen, maar zijn genoodzaakt thuis te blijven wonen of tegen hoge prijzen te huren. Dit gaat ten koste van het woongenot en de hoge lasten kunnen leiden tot financiële kwetsbaarheid. Die kan zo groot worden dat de stap naar een koopwoning mogelijk niet meer gemaakt kan worden.”

De schaarste op de woningmarkt heeft volgens ING niet alleen voor starters gevolgen. “Ook een kwart van de doorstromers zegt niet op de voorkeurslocatie te wonen. Een even groot deel dat nu in de stad woont zou liever op het platteland wonen en omgekeerd.”

Reageer op dit artikel