nieuws

‘Corporaties moeten 3000 woningen tegelijk bestellen’

woningbouw 1224

‘Corporaties moeten 3000 woningen tegelijk bestellen’

Corporaties moeten niet ieder apart tenderen voor nieuwbouwwoningen, maar hun vraag bundelen tot bijvoorbeeld drieduizend woningen tegelijk. Dan kunnen bouwers grote slagen maken met industrialisatie.

Die oproep doet Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van BAM en lid van de taskforce Bouwagenda. “De sector is meer geneigd te investeren in innovatie als er in een keer drieduizend woningen worden gevraagd, in plaats van hier tweehonderd en daar driehonderd”, stelt Van Wingerden. Volgens hem zijn corporaties, ontwikkelaars en overheden over dit onderwerp in het kader van de Bouwagenda in gesprek.

Ook toeleveranciers en ontwikkelende bouwers hebben behoefte aan meer schaal in de uitvraag en “locatie-overstijgend tenderen”, zegt Rik van Dieren van Hegeman Bouwgroep Almelo. Hij denkt dat open source-woningen een uitkomst zijn voor kleine corporatiewoningen. Als bouwers en toeleveranciers overeenstemming bereiken over de maten van vijf tot tien woningen, kunnen alle bouwers die daarvoor belangstelling hebben de woningen leveren.

De kostprijs van een nieuwbouwwoning kan 25 tot 50 procent omlaag als woningbouwers eindelijk eens afspraken maken over “voorkeursmaten”, zegt Eduard van der Meer, directeur van VBI, producent van betonnen vloeren. Hij baseert die uitspraak op een bijeenkomst van toeleveranciers over het onderwerp. “We moeten naar mass customization”, stelt hij voor. De kern volgen hem is: wat in een huis is van toegevoegde waarde voor de eindgebruiker?

Lees het uitgebreide verhaal over  standaardisering hier.

Reageer op dit artikel