nieuws

Woning strobouw-pionier compleet uitgebrand

woningbouw 3455

Woning strobouw-pionier compleet uitgebrand

Eén van de bekendste strobouw-woningen van Nederland is vrijdagnacht compleet uitgebrand. Nadat de brandweer het vuur dat smeulde door de wanden van stro niet onder controle kreeg zette de dienst zwaarder geschut in. Met sloopmaterieel werd de woning aan stukken gereten.

De eerste melding van de brand kwam donderdagavond rond 20.30 uur binnen. De brand werd aanvankelijk door de brandweer van binnen bestreden, maar laaide telkens opnieuw op. Ruim drie uur later besloot de brandweer zwaarder materieel in te zetten in een poging om bij de brandhaard te komen. Op youtubefilmpjes is te zien hoe het vuur oplaait zodra de brandweer het dak omhoog tilt of de stuclaag aan de buitenkant doorslaat in een poging bij de brandhaard te komen.

Bestuurslid Wouter Klijn van de vereniging Strobouw Nederland is geschokt door de brand. “Brandveiligheid en gevoeligheid voor muizen zijn de belangrijkste aandachtspunten voor ons als vereniging die dit duurzame bouwsysteem bepleit. Het is het eerste waar mensen namelijk naar vragen zodra ze met strobouw in aanraking komen, dus daar besteden we veel aandacht aan.”

Brandende woning  gesloopt om buren te beschermen

In Nederland staan inmiddels zo’n honderd strobouw-woningen, maar in heel Europa zijn er zeker duizend neergezet. In Duitsland, Oostenrijk en Engeland zijn ook diverse brandtests uitgevoerd. Daaruit blijkt zonneklaar dat de weerstand tegen branddoorslag vaak wel 2 uur bedraagt. Gevaar voor de bewoners is volgens Klijn niet aan de orde geweest. De bewoners zijn nog geregeld naar binnen geweest en hebben dierbare bezittingen kunnen redden.  De rigoureuze ingrepen van de brandweer, toen die de brand maar niet onder controle kreeg, waren vooral in gegeven om de buurpanden te beschermen. De woning is door het ’s nachts aangerukte materieel feitelijk gesloopt. De vlammen deden de rest van het werk.”

De buitenwanden van de afgebrandde woning bestonden uit op hun kant gezette strobalen afgestuct met leem.

Strobalen afgestuct met leem

Klijn kent de woning  aan de Rietkamp in Kampen goed. Hij is gebouwd door Henk Schuring, die geldt als een van de strobouw-pioniers in Nederland. De bedrijfskundige bouwde de drielaagse woning met zonneschoorsteen, zonneboiler en  andere duurzame voorzieningen tussen 2006  en 2011 grotendeels zelf.  Schurings vrouw documenteerde de bouw uitvoerig op een eigen website. De buitenwanden bestaan uit op hun kant gezette strobalen. Aan de binnenkant zit er fermacell-platen tegenaan, de buitenkant is afgestuct met leem. Het hele pakket is bijna veertig centimeter dik. Omdat de woning drie lagen hoog werd moest de draagconstructie worden uitgevoerd als houtskelet. Bij lagere strobouw-woningen kan zo’n skelet soms achterwege blijven en dragen de balen zelf de krachten af naar de fundering. Of Schuring een bepaalde detaillering toepaste die het voortbroeien van de brand door de wand heeft gestimuleerd, durft Klijn niet te zeggen. Dat moet nader onderzoek uitwijzen.

Reageer op dit artikel