nieuws

Snelle bouwmethode uit New York voor woontorens naast station Sloterdijk

woningbouw 2430

Snelle bouwmethode uit New York voor woontorens naast station Sloterdijk

Amsterdam-Sloterdijk was ooit bedoeld als kantoorlocatie, maar krijgt ook steeds meer woontorens. De gemeente heeft nu een optiecontract gegund aan Team Crossroads voor twee woontorens naast het station. Kondor Wessels gaat daarvoor een modulaire bouwmethode uit New York gebruiken.

Amsterdam heeft het optiecontract voor woningbouwlocatie Kavel O, blok 5 en 10, gegund aan Team Crossroads. Er is ruimte voor 30.000 m² in het programma. In de torens komen 156 huurwoningen voor middeninkomens, 180 onzelfstandige studentenwoningen en 78 vrije sectorwoningen. Daarnaast is er plek voor diverse voorzieningen gericht op de buurt en bewoners.

Minder middenhuur

De ontwikkellocatie ligt aan het groene stationsplein van Sloterdijk, het Orlyplein, tegen de Hemboog aan. De uitgeschreven tender was de eerste op basis van het Actieplan meer middeldure huur, dat in  juni 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. Bijzonder aandachtspunt bij de tender was huurwoningen voor middeninkomens met een omvang van tenminste 65 m² gebruiksoppervlak. Deze zijn ook voor gezinnen aantrekkelijk.

Snel en hoogwaardig

De ontwikkellocatie bestaat uit twee torens: één van 90 meter hoog (blok 5) en één van 40 meter hoog (blok 10). Voor de hoge toren met de woningen voor middeninkomens, waar grote behoefte aan is in de stad, wordt een vernieuwende modulaire bouwmethode gebruikt. Deze methode is eerder in New York  toegepast en levert snel hoogkwalitatieve en betaalbare woningen op.

De woontorens worden 90 en 40 meter hoog.

Team Crossroads bestaat uit een samenwerkingsverband van ontwikkelaar TBD, MVSA Architects, Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC en Klimaatgarant. Samen hebben ze hun kennis van de vraag vanuit de markt gebundeld en dit heeft  een innovatief, kwalitatief en duurzaam ontwerp opgeleverd.

180 studentenwoningen

De 180 onzelfstandige studentenwoningen worden ontwikkeld in samenwerking met Woonstichting De Key. Omdat de torens dicht in de buurt van het spoor komen, werkt ook ProRail nauw samen met de gemeente en Team Crossroads om de ontwikkeling in goede banen te leiden. Het team heeft tot juli 2019 om tot uitwerking van het ontwerp te komen, waarna de erfpachtovereenkomst gesloten wordt en de bouw kan starten.

Ooit bedoeld als kantoorlocatie ontwikkelt Sloterdijk-Centrum zich tot een stadswijk om in te wonen en te werken. Het wordt een wijk met tenminste 2000 woningen en er is nog meer groeipotentieel. Sloterdijk-Centrum maakt onderdeel uit van het programma Haven-Stad: de transformatie van twaalf deelgebieden waar de komende decennia 40.000 tot 70.000 woningen in en rond de noordwestkant van de stad worden toegevoegd.

Reageer op dit artikel