nieuws

Projectontwikkelaar BPD boerde nog nooit zo goed

woningbouw 1056

Projectontwikkelaar BPD boerde nog nooit zo goed

BPD, Bouwfonds Property Development, heeft vorig jaar in Europa een recordaantal van zo’n 11.500 woningen verkocht, waarvan de helft in Nederland.

Dat meldt de projectontwikkelaar. Het totaal aantal verkochte woningen dat sinds de oprichting in 1946 is verkocht komt op ruim 340.000. Inmiddels wonen er meer dan 1 miljoen mensen in een huis dat door BPD ontwikkeld is. De totale omzet over 2017 bedroeg 1,7 miljard euro.

“We hebben het tij mee: een aanhoudend lage rente, groeiend consumentenvertrouwen en een aantrekkende woningmarkt”, zegt Walter de Boer, bestuursvoorzitter van BPD. “Tegelijkertijd staat de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen onder grotere druk dan ooit. Sterker nog; er worden nauwelijks goedkope woningen aan de Nederlandse voorraad toegevoegd.”

Wonen moet betaalbaar blijven, vindt Walter de Boer

In Nederland en Duitsland en Frankrijk heeft BPD te maken met een forse woningvraag. “In Duitsland, door het gebrek aan goedgeschoolde vakmensen, de afwezige bouwcapaciteit én de forse woningvraag, is er sprake van een zorgelijke situatie. In Nederland blijft er natuurlijk altijd een sterke druk op alle grote en middelgrote gemeenten in de Randstad, maar de transformatie- en verdichtingsmogelijkheden daar zijn helaas onvoldoende om de zeer omvangrijke vraag naar woningen te kunnen vervullen.”

BPD blijft erbij dat zowel binnen als buiten de stad gebouwd moet worden “met een sterke aandacht voor inclusiviteit”. “Wonen moet vooral betaalbaar blijven voor mensen én er moet met zorg worden gekeken naar de plekken waar deze woningen gebouwd worden. Het blijft van essentieel belang om hierover met elkaar zorgvuldig in gesprek te gaan op landelijk, regionaal en lokaal niveau en om adequaat en versneld de bouwproductie te verhogen.”

Reageer op dit artikel