nieuws

Meer dan de helft huurhuizen in Utrechtse stadswijk Merwedekanaal

woningbouw Premium 1380

Meer dan de helft huurhuizen in Utrechtse stadswijk Merwedekanaal

De ontwikkeling van een grote nieuwe stadswijk in Utrecht gaat door. De gemeenteraad heeft ingestemd met de omgevingsvisie voor de Merwedekanaalzone. Harde eis is dat meer dan de helft van de nieuwbouw huurwoning wordt, waarvan 30 procent in het goedkope segment.

In het gebied tussen Westraven en Oog in Al liggen nu nog vooral bedrijventerreinen, Het gebied van 60 hectare moet komende jaren plaatsmaken voor een ”levendige, energiezuinige en groene” wijk met uiteindelijk minimaal 6000 woningen.

Een deel van de projecten loopt al. De gemeenteraad stemde donderdag in met de omgevingsvisie en milieueffectrapportage. Op een aantal punten heeft de raad de bouwplannen aangepast en aangevuld met harde eisen.

Kwart nieuwbouw valt in middenhuur

Zo moet minimaal 30 procent van de nieuwbouw bestaan uit sociale huurwoningen en moet een kwart vallen binnen het middensegment huurwoningen. Iets minder dan de helft (45 procent) van de nieuwe huizen en appartementen zijn koopwoningen.

Mogelijk wordt in een later stadium besloten om het aantal nieuwe woningen uit te breiden tot 10.000. Utrecht verwacht tot 2030 een sterke stijging van het aantal inwoners: van ruim 340.000 tot 410.000.

 

Reageer op dit artikel