nieuws

Extreme situatie, waarschuwen projectontwikkelaars: minder dan 8.000 nieuwbouwwoningen te koop

woningbouw 1956

Extreme situatie, waarschuwen projectontwikkelaars: minder dan 8.000 nieuwbouwwoningen te koop

Projectontwikkelaars zien de etalages met nieuwe koopwoningen snel leger worden.

2017 was een goed jaar voor projectontwikkelaars. Ze verkochten 8 procent meer nieuwbouwwoningen in vergelijking met het jaar ervoor: 37.000. Toch wordt de noodklok geluid. “Sinds een jaar of twee is de verkoopvijver geslonken tot minder dan 8.000 te koop staande nieuwbouwwoningen, tegen meer dan 15.000 tijdens de vorige hausse op de woningmarkt. Dat betekent voor de koper bijna lege etalages, dus veel minder keuzemogelijkheden. Dit is echt een extreme situatie.” zegt Neprom-voorzitter Bart van Breukelen. “De meeste nieuwe woningen worden onmiddellijk verkocht zodra ze in verkoop worden gebracht. Er zijn gewoon te weinig nieuwbouwplannen om de verkoopvijver sneller aan te vullen.”

Dat komt voor een deel ook omdat ontwikkelaars kiezen om vaker woningen voor beleggers te bouwen. De markt voor nieuwe vrijesectorhuurwoningen is sinds de nieuwe Woningwet op stoom aan het komen. Dit jaar verwacht Neprom bijna 10.000 nieuwe huurwoningen aan beleggers te slijten.

Woningtekort verdwijnt niet door nieuwbouw

Zowel koop= als huurwoningen zullen in 2018 ook gretig aftrek vinden. De projectontwikkelaars verwachten dat er dit jaar nog meer koopwoningen van de hand gaan. De woningverkoop beweegt zich richting de niveaus van ruim 10 jaar geleden, toen jaarlijks meer dan 40.000 nieuwe koopwoningen werden verkocht. Toch zal het aanbod onvoldoende zijn om het woningtekort weg te werken.

De ontwikkelaar en beleggers verenigd in de Neprom zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de Nederlandse woningbouwproductie. In 2017 werden er in Nederland 64.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Ontwikkelaars zijn starters vergeten

De projectontwikkelaar maken zich zorgen of de bouwsector de hoge verkoopaantallen aankan. Van Breukelen: “We zien dat de bouwtijden oplopen. Dat duidt op capaciteitstekorten bij de bouwers. Ook dit belemmert de broodnodige versnelling en opschaling van de bouwproductie, terwijl de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen ruimte bieden voor verdere groei.”

De verkoopprijzen in de nieuwbouw zijn inmiddels gestegen tot boven het niveau van 2007. Hogere kosten en de gestegen marktwaarde spelen daarbij een rol, maar doorslaggevender is dat er steeds meer woningen verkocht worden in het hogere, luxere marktsegment en minder woningen in het starterssegment onder de 200.000 euro. Van Breukelen: “We moeten echt met alle betrokken partijen de schouders er onder zetten om de woningproductie te verhogen om te voorkomen dat lagere en middeninkomens niet meer aan een betaalbaar huis kunnen komen.”

Reageer op dit artikel