nieuws

Beleggers en projectontwikkelaars domineren ook komende jaren woningbouw Amsterdam

woningbouw 1230

Beleggers en projectontwikkelaars domineren ook komende jaren woningbouw Amsterdam
Foto: Ronald Bakker

Commerciële ontwikkelaars en beleggers blijven de komende jaren in Amsterdam de dominante partij in de woningbouw. Vijf van de zes nieuwbouwwoningen (83 procent) hebben een bouwvergunning op naam van een marktpartij.

Dat blijkt uit een analyse van Cobouw op basis van recente bouwvergunningscijfers van het CBS over 2017. In de hoofdstad zijn afgelopen jaar vergunningen verleend voor 3.500 nieuwe woningen. 2.900 hiervan zijn verleend aan marktpartijen.

Een op de zeven Amsterdamse woningen wordt gebouwd door corporaties. Bron: CBS

Een op de zeven Amsterdamse woningen wordt gebouwd door corporaties, blijkt uit de bouwvergunningen die in 2017 zijn verleend in Amsterdam. Bron: CBS

Minder bouwvergunningen in Amsterdam

Vergeleken met de woningbouwplannen van 2016 is het aandeel bouwplannen voor corporatiewoningen wel wat groter. Toen was slechts 6 procent van de bouwvergunningen verleend aan sociale huisvesters.

Het totaal aantal verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is vergeleken met 2015 teruggelopen in Amsterdam. In dat jaar werden er voor 5.300 nieuwe woningen bouwvergunningen verleend.

Amsterdam was in 2017 goed voor 5,2 procent van het totaal aantal verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Het jaar ervoor was het aandeel nog 6,3 procent.

In Amsterdam werd volgens de gemeente in 2017 een recordaantal woningen in aanbouw genomen: 7.300. 2.500 hiervan heeft een lage huur (tot € 710), 1.100 een middelhoge huur (tot € 971). De rest is koop en dure huur.

 

Reageer op dit artikel