nieuws

Amsterdamse woningmarkt vergrijst

woningbouw 1723

Amsterdamse woningmarkt vergrijst
Rijke starter verdringt arme starter op woningmarkt Amsterdam

De koopwoningmarkt in Amsterdam vergrijst. Het aantal 60-plussers met een koopwoning is in de hoofdstad in tien jaar tijd toegenomen van 13 procent naar 19 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. De gehele Amsterdamse bevolking vergrijst, maar dit gaat aanzienlijk langzamer dan de vergrijzing van koopwoningbezitters. Het aandeel 60-plussers in de Amsterdamse bevolking in tien jaar tijd slechts toegenomen van 16 procent naar 19 procent.

Een van de redenen van de vergrijzing van de Amsterdamse woningmarkt is dat de woningmarkt flink krapper is dan tien jaar terug. In gemeenten als Haarlem, Amstelveen, Weesp of Naarden-Bussum staan nu zo’n 60 procent minder woningen te koop dan toen, terwijl toen toch ook geen sprake was van een ruime woningmarkt. Jongeren kunnen daardoor niet toetreden op de markt, en ouderen kunnen niet weg.

Zestigplussers bezitten groter deel van woningen. Bron: ING Economisch Bureau

Zestigplussers bezitten groter deel van woningen. Bron: ING Economisch Bureau, OIS

Corporaties verkochten veel minder woningen

Prijzen in gemeenten rondom Amsterdam zijn hard gestegen, soms zelfs harder dan in Amsterdam zelf. Zo ligt de vraagprijs voor een vierkante meter woonruimte in Amstelveen nu gemiddeld 37 procent hoger dan eind 2008 (3.100 euro toen, 4.300 euro nu). In Amsterdam is dit 29 procent (3.700 euro toen, 4.700 euro nu). “De krapte in deze gemeenten heeft een remmend effect op het aantal Amsterdamse verkopen. Amsterdamse woningbezitters verhuizen er namelijk graag naar toe, bijvoorbeeld na de komst van één of meerdere kinderen. Ze zullen hun Amsterdamse woning echter pas te koop zetten, nadat ze een nieuwe woning hebben gevonden”, aldus de ING-economen.

De krapte op de huizenmarkt in Amsterdam wordt versterkt doordat woningcorporaties in 2017 minder dan duizend woningen verkochten aan particulieren. Dat is het laagste aantal in vijftien jaar tijd. Vlak vóór de crisis verkochten corporaties aanzienlijk meer woningen. Deze corporatieverkopen zorgden destijds vooral aan de onderkant van de koopmarkt voor meer aanbod, waar bijvoorbeeld starters gebruik van konden maken. Het bouwen van koopwoningen is sinds de invoering van de Woningwet geen kernactiviteit meer voor corporaties.

 

Reageer op dit artikel