nieuws

TBI-topman Daan Sperling: bouwsector, straal meer trots uit

woningbouw 4629

TBI-topman Daan Sperling: bouwsector, straal meer trots uit
Daan Sperling bepleit een Deltaplan voor de woningmarkt

Het wegkapen van personeel bij elkaar vindt hij niet gezond. En over de woningmarkt kan hij ook wel een boom opzetten. En toch kijkt Daan Sperling, bestuursvoorzitter van TBI het liefst omhoog. “We moeten als bouw meer trots uitstralen.”

Wie koopt er een paraplu als de zon schijnt? Misschien is dat wel het grootste probleem van de huidige woningmarkt. Kijk je naar morgen, dan wil je het liefst genieten, van de warmte die er zo lang niet was. Maar kijk je verder vooruit, dan zie je weer wolken, als je heel eerlijk bent.

De crisis voor zijn. Dat is wat je wilt. Het valt niet mee, nu iedereen waarschuwen. Voor je het weet, ben je een chagrijn.

Daan Sperling lijkt dat ook te beseffen. Gevraagd naar de verwachtingen voor het komend jaar, aarzelt de bestuursvoorzitter van TBI Holdings even, voor hij die open vraag beantwoordt.

“Ik heb een ambivalent gevoel over de woningmarkt. Als je het positief bekijkt, draait die op volle toeren. Ook de vraag naar kantoren op goede locaties neemt weer toe. De revitalisering en transformatie van verouderde kantoorgebouwen? Volop kansen…

Anderzijds zie ik echter een grote uitdaging: het tekort aan personeel en de concurrentieslag om personeel met salarissen die ver uitgaan boven de reguliere niveaus. Naast de prijzen van materialen die uit de pan rijzen, vind ik dat niet gezond.”

Aan de randen van de stad

Sperling vreest dat opdrachten te duur worden voor opdrachtgevers. Met als gevolg vraaguitval. Het zou een domper zijn. Een domper die de bouwsector, niet kan gebruiken. Nauwelijks bekomen van de vorige crisis.

“Dan komen de huidige gunstige omstandigheden ineens toch weer in een ander daglicht te staan. Temeer als je bedenkt dat er een ontoereikend planaanbod voor de vraag naar woningen is.”

Daan Sperling bepleit een Deltaplan voor de woningmarkt.

Minister Ollongren wil de woningmarkt aanjagen. Ze gaat in gesprek met bestuurders in gebieden waar de druk op de woningmarkt het grootst is. “Positief”, vindt Sperling. “Maar ik vraag me af of het genoeg is. Vooral als iedereen zich blijft concentreren op de binnenstad. Door hoge kosten en de lastige bereikbaarheid van de binnensteden zal je toch echt ook buiten de steden moeten bouwen. Bovendien: consumenten willen ook aan randen van steden wonen in eengezinswoningen.”

Deltaplan voor de woningbouw nodig

Het kabinet wikt en weegt, brancheorganisaties zoals de NEPROM en Bouwend Nederland voeren de druk op, het regeerakkoord heeft aandacht voor de woningmarkt. Er is meer nodig, vindt Sperling.

“Er wordt gepraat, maar we moeten ook daadwerkelijk stappen zetten. De wil lijkt er te zijn. Maar in 2018 moeten zaken concreter worden. Waar gaan we het tekort aan locaties opvangen? Dit wordt het jaar van de waarheid.”

De topman van TBI bepleit een Deltaplan voor de woningmarkt. Met een overheid die het voortouw neemt. Een plan van nationaal niveau, met een visie op de totale woningbehoefte. Waar, en welke kwaliteit?

“Je zult iets moeten doen. Tot 2030 moeten er 1 miljoen woningen bij. Nu staan alle lichten vol op groen, maar ze knipperen al richting oranje.”

Laat het vuurtje branden, dat is zijn verhaal. Terwijl marges mager blijven. Maar, hoe druk het ook is, TBI blijft de vinger aan de pols houden. “Wij blijven sturen op marge, boven volume. Jagen op omzet leidt tot ongezonde opdrachten. Daarmee snijd je je jezelf  in de vingers.”

Jij kan nog wel meer problemen noemen. De instroom bijvoorbeeld. Het schiet niet op.

Straal meer trots uit als sector

En toch. Toch spreekt Sperling over een mooi jaar als het over 2018 gaat. Altijd somberen is nergens goed voor. Al zijn de weersverwachtingen op de lange termijn, ongewis.

“Mijn boodschap aan de sector? Straal meer trots uit. Het gaat in deze wereld niet alleen om de A15’s. We moeten niet te veel met de schouders naar beneden lopen, maar trots zijn op wat we allemaal toevoegen aan de Nederlandse gebouwde omgeving. Dat is niet alleen een taak van mij en mijn collega’s, maar ook van Cobouw. In de bouw realiseren we mooie dingen. Veel projecten verdienen lof. De spoortunnel bij Delft is daar een voorbeeld van. Binnenkort leveren wij die op. Kom eens kijken.”

 

Eerder verschenen in deze serie:
Topmannen in de bouw waarschuwen voor productiedip
Bouwdirecteuren over 2018: superjaar met flinterdunne marges
Topman BAM positief over 2018 ondanks Trump en Brexit
Bestuursvoorzitter Van Wijnen: ‘Nederland heeft meer lef én visie nodig’

 

Reageer op dit artikel