nieuws

Schiedam onderzoekt in twee wijken vervanging aardgas door warmtenet

woningbouw 1209

Schiedam onderzoekt in twee wijken vervanging aardgas door warmtenet

In Schiedam wordt in twee woonwijken onderzocht of een warmtenet er een alternatief kan zijn voor aardgas. Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, corporatie Woonplus Schiedam, de provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en energieleverancier Eneco. Doel is de reductie van CO2-uitstoot en de vermindering van het gebruik van aardgas.

Volgens een eerste studie van onderzoeksbureau Over Morgen kan Groenoord de eerste bestaande Schiedamse wijk worden die uiterlijk in 2030 geheel aardgasvrij is. Na de start in Groenoord zou de wijk Nieuwland aan de beurt komen. Om beide wijken aardgasvrij te maken verdient het de voorkeur om een warmtenet aan te leggen, aldus Over Morgen. Dit jaar vindt een vervolgonderzoek plaats naar de mogelijkheden en de kosten van deze oplossing.

Groenoord bestaat vooral uit hoogbouw. In de wijk ligt al een deel van de warmtetransportleiding Leiding over Noord die Eneco enkele jaren geleden aanlegde voor het transport van industriele warmte uit de Botlek naar woonwijken in Rotterdam. Groenoord aansluiten op dit warmtenet zou volgens het onderzoek tegen relatief lage kosten kunnen.

Woningcorporatie Woonplus Schiedam gaat per complex onderzoeken wat het kost om de woningen nog beter te isoleren en van de nodige installaties te voorzien.

Warmtenet moeilijker in wijk met individuele aansluitingen

Ook voor Nieuwland kan een warmtenet een goede oplossing zijn, hoewel deze wijk meer woningen met individuele aansluitingen telt. Daarom is aansluiting op een warmtenet in dit geval moeilijker en willen de initiatiefnemers eerst ervaring opdoen in Groenoord.

Schiedam is al enigszins vertrouwd met aardgasloos wonen. Op het voormalige sportpark Harga wordt momenteel een nieuwe woonwijk zonder aardgasaansluitingen gebouwd.

Reageer op dit artikel