nieuws

Funderingspalen ernaast waren net ingemeten toen woning Venlo instortte

woningbouw 5309

Funderingspalen ernaast waren net ingemeten toen woning Venlo instortte
2018-01-24 18:21:01 VENLO - Een woning aan de Bergstraat is ingestort. Ook een naastgelegen woning is beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen. ANP GINOPRESS

De mortelschroefpalen voor het bouwproject ernaast waren net goed gekeurd toen de woning aan de Bergstraat in Venlo woensdagmiddag instortte. Het lijkt erop dat de graafwerkzaamheden voor de funderingsbalken aan de basis liggen van de calamiteit waarbij wonder boven wonder niemand gewond raakte.

Hoe diep er gegraven moest worden weet directeur Ger Stappers van aannemer PH van der Velden niet precies. Maar heel diep kan het volgens hem niet zijn geweest. Er hoefden geen kelders of kruipruimtes gemaakt te worden voor de vier nieuwe eengezinswoningen in het centrum van Venlo. De kespen voor de fundering konden volgens hem nagenoeg op maaiveld-niveau worden gemaakt, bovenop de paalkoppen. Als er dertig centimeter gegraven moest worden was het veel.

Peil maakt een sprong

Een complicerende factor was volgens de aannemer hooguit dat de Venlose Bergstraat sterk afloopt. Het peil van de vier woningen die de aannemer zou bouwen maakt een sprong van een paar decimeter. “We stonden op het punt om de bekisting te gaan stellen, toen onze uitvoerder zag dat het buurpand grote scheuren vertoonde”, aldus Stappers. “Hij sloeg direct alarm en wist met hulp van een buurman de bejaarde bewoonster nog net op tijd uit huis te krijgen. Ze stond nog niet buiten, of de woning stortte voor haar ogen in.”

Dat was woensdagmiddag rond vier uur. Twee dagen eerder waren de mortelschroefpalen doorgemeten met de hamertje-tik methode. Toen die waren goed gekeurd en het rapport binnen was ging PH van der Velden dinsdag meteen aan de slag. De aannemer uit Tegelen had volgens de directeur al veel eerder willen beginnen met de werkzaamheden aan de Bergstraat. “We kregen het werk afgelopen najaar gegund, maar er zat een levertijd van drie maanden op de mortelschroefpalen.” AAchroepalen uit Nijmegen bracht de palen maandag 15 januari aan. Na ruim een week uitharden werden de palen met goed gevolg doorgemeten.

Hooguit twee uur boren voor mortelschroefpalen

Voor AAschroefpalen was het werk in het centrum van Venlo een bescheiden klus, maakt werkvoorbereider Michel Mulder duidelijk. Ruim een dag na de instorting heeft hij nog geen contact gehad met de aannemer.  Het was zelfs nog niet tot het funderingsbedrijf doorgedrongen dat de woning naast de krappe bouwplaats waar ze begin vorige week actief waren, woensdagmiddag is ingestort.

“We hebben 26 palen van 7,60 m lengte gerealiseerd met een diameter van 300 mm.”, ziet Mulder in zijn digitale planningssysteem. “Met het boren en afstorten zijn we hooguit twee uur bezig geweest. Waarschijnlijk was de boorploeg langer bezig met het opbouwen en afbreken van de stelling en het schoonmaken van het materieel dan met het daadwerkelijke boren. Er is in totaal 17 kuub beton gestort voor de palen.”

Bij het trillingsvrije paalsysteem wordt eerst een avegaar de grond in gedraaid tot de vereiste puntdiepte. Bij het uitdraaien van de grote stalen kurkentrekker komt de grond naar boven. Daarvoor in de plaats komt betonmortel die onder hoge druk in de ontstane ruimte wordt gepompt.

Geen ondersteunende bintconstructie

“Mortelschroefpalen stonden in het bestek”, meldt directeur Stappers van PH van der Velde nog. “We hebben niet geprobeerd een alternatief systeem te vinden waarvoor een kortere levertijd gold.” De directeur is nog niet op de beladen bouwplaats geweest. Vrijdagmorgen mochten de bewoners van de buurpanden die voor de veiligheid tijdelijk elders waren ondergebracht terugkeren naar hun woning. Voor de bewoonster van het ingestorte pand zoekt corporatie Woonwenz een nieuw onderkomen. De panden van haar buren waren in april vorig jaar gesloopt. Sinds die tijd stond haar woning aan één kant vrij. Er was geen stalen vakwerkconstructie geplaatst om het pand zijdelings te stutten.

Reageer op dit artikel