nieuws

‘In januari komt er een nieuwe begroting, dan moeten we de knoop doorhakken over eventuele bouwstop’

woningbouw Premium 2391

‘In januari komt er een nieuwe begroting, dan moeten we de knoop doorhakken over eventuele bouwstop’
Bas Sievers Wonen Limburg

Met veel rust gaat Bas Sievers de feestdagen niet in. De directeur wonen en vastgoed van woningcorporatie Wonen Limburg maakt zich namelijk zoveel zorgen over de oplopende bouwkosten, dat hij een bouwstop overweegt. Aan Cobouw doet hij zijn verhaal.

Maakt u zich echt zoveel zorgen?
“Ja, de oplopende bouwkosten is bij ons al een tijd lang hét onderwerp van gesprek. Het wordt voor ons steeds moeilijker om op deze manier door te gaan. Wij moeten zorgen dat we woningen realiseren voor een doelgroep met de laagste inkomens. Maar hoe realiseer je goedkope woningen als de kosten maar blijven oplopen? Wij vragen ons sterk af of het wel verantwoord is om op deze manier door te gaan. We snappen wel dat de kosten door de marktwerking oplopen, maar aan de andere kant hebben we ook zoiets van: is er dan de afgelopen jaren helemaal níets geleerd? We willen hier niet zomaar meer aan mee doen.”

Wanneer gaan jullie de knoop doorhakken of er daadwerkelijk een bouwstop komt?
“We hebben geen vaste datum hieraan gekoppeld. Onze transformatie- en nieuwbouwopgave is de komende jaren fors en die komt hiermee ook onder druk te staan. Op dit moment hebben we nog een aantal projecten lopen die binnen eerder afgesteld kaders gerealiseerd worden. De kerstdagen worden voor ons momenten om hierover na te denken. In januari starten we met de voorbereidingen van nieuwe projecten. Dat zou zomaar het moment zijn om een beslissing te maken.”

Als er een bouwstop komt, stoppen jullie dan direct met alle projecten?
“Onze beslissing is niet projectgebonden. We maken ons puur zorgen over de situatie in de markt. De prijzen worden maar duurder en duurder. Wanneer is de grens bereikt?”

Maar wat gaan jullie doen als er een bouwstop komt?
“Ja, dat is natuurlijk de vraag. We zouden dan eigenlijk een alternatief moeten hebben, maar die hebben we nog niet. Eigenlijk hebben we partijen nodig die investeren in goedkope woonconcepten. We zouden dan graag met die partijen in zee gaan.”

Wat zijn volgens u de oplossingen om de bouwkosten omlaag te brengen?
“Processen verminderen. Bij alle nieuwe projecten worden er opnieuw tekeningen gemaakt, wordt alles elke keer weer opnieuw in kaart gebracht. Naar mijn mening is dat niet altijd nodig. Ik zou graag zien dat de bouw of nieuwe marktpartijen meer gaan standaardiseren. Het moet natuurlijk geen eenheidsworst worden, maar zaken die in elk huis voorkomen, kun je wel op een standaard manier laten maken. Vooral voor sociale huurwoningen, waarbij toch veel vaak hetzelfde is. Ik pleit al jaren voor meer standaardisatie. Ik zit in een netwerk voor conceptueel bouwen. In de crisis werd best veel over dit onderwerp gepraat, maar de laatste tijd zwakt dit thema weer wat af. Ik probeer ervoor te zorgen dat dit onderwerp van gesprek blijft.”

Kunnen woningcorporaties zelf niets doen om de kosten te verlagen?
“Jawel. Als we de bouwkosten omlaag willen krijgen, betekent het ook voor ons dat we stappen moeten nemen. We kunnen natuurlijk zelf niet het bouwproces investeren, maar we kunnen er wel voor gaan zorgen dat we minder met het proces bemoeien. Als er minder partijen bij betrokken zijn, verloopt het bouwproces veel sneller en zullen de kosten omlaag gaan.”

Wat adviseert u bouwers om te doen?
“Dat vind ik lastig te zeggen, want ik zit natuurlijk niet direct in de bouwwereld. In het netwerk waar ik inzit heb ik wel gesprekken met bouwers over gestandaardiseerd bouwen, maar die gesprekken zijn al langer gaande, ook al voordat de kosten zo opliepen.”

Blijven de prijzen volgend jaar eigenlijk wel stijgen?
“Ja, dat is zeker de vraag. Daar hoor ik zoveel wisselende verhalen over. Ik heb dus geen idee, maar echt hoopvol ben ik niet.””

Reageer op dit artikel