nieuws

Mitros wil windmolens op woningen bouwen

woningbouw Premium 1609

Mitros wil windmolens op woningen bouwen

Woningcorporatie Mitros wil via eigen windturbines duurzame energie gaan opwekken. Het is de bedoeling dat de windturbines op de daken van Mitros-woningen komen te staan. De eerste turbines heeft de corporatie al geplaatst: op het dak van haar eigen kantoor in Utrecht.

“Doel is om eerst bij onszelf te kijken of de windturbines goed werken. De verwachting is dat de beide turbines ca. 4.000 kWh per jaar aan stroom opwekken. Als het slaagt, dan kunnen we de molens ook op andere gebouwen van Mitros plaatsen”, zegt Casper Kok, vastgoedmanager bij Mitros.

Windmolens zijn met grote hijskraan op dak gehesen

De windmolens zijn woensdag met een grote hijskraan op het dak gehesen en naast 114 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen plaatste Mitros een tijdje geleden als experiment op haar kantoordak. Maar inmiddels hebben deze zich volgens de organisatie bewezen. Daarom is de woningcorporatie bezig de zonnepanelen ook op haar andere gebouwen te plaatsen.

Geluidsarm, licht en draaibaar

De windmolens uit Delft zijn volgens Mitros ‘bijzonder compact en geschikt voor vele soorten daken’. “Ze zijn geluidsarm, licht en draaibaar en kunnen daardoor continu wind vangen en energie opwekken”, laat Kok weten. In de ontvangsthal van het Mitros-kantoor hangen beeldschermen waarop te zien is wat de opbrengst is van de windmolens en de zonnepanelen.

Reageer op dit artikel