nieuws

GroenLinks dient initiatiefwet in: nieuwbouw los van het gas

woningbouw 1677

GroenLinks dient initiatiefwet in: nieuwbouw los van het gas

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren dient vandaag haar initiatiefwet voor gasloos bouwen in. Met deze wet wordt de verplichting geschrapt om nieuwbouwwoningen een gasaansluiting te geven.

In de huidige wet is er nog steeds een aansluitplicht op het gas. De initiatiefwet wil daar een eind aan maken. Volgens Groen Links wordt het initiatief enthousiast ontvangen door gemeentes en bedrijfsleven.

Liesbeth van Tongeren

Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development, zegt bijvoorbeeld: “Wij willen versnellen door enkel nog gasloos te ontwikkelen. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de hele Nederlandse woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal zijn. Aangezien de gemiddelde levensduur van een gasnet 40 jaar is, is het bouwen van nieuwbouwwoningen met gasaansluiting gewoon kapitaalvernietiging. De initiatiefwet sterkt ons in het streven om eindelijk van het gas af te komen.”

De initiatiefwet gasvrij bouwen gaat verder dan de plannen uit het regeerakkoord

De initiatiefwet van Van Tongeren wil er voor zorgen dat gasloos de norm wordt bij nieuwbouwwoningen. De initiatiefwet gaat verder dan de plannen uit het regeerakkoord waar gemeenten per wijk moeten kiezen voor wel óf geen gasaansluiting.

‘Deze wet is zo logisch, gas vrij bouwen zou eigenlijk al lang geregeld moeten zijn’

Groen Links denkt dat er op deze manier een gelijk speelveld komt voor alle gemeenten, bouwers en netbeheerders. Van Tongeren: “Woningen bouwen zonder gas is technisch goed mogelijk. Landen om ons heen doen dat allang. Vanwege het klimaat moeten we snel ons gasverbruik afbouwen. Maar ook omdat huishoudens Gronings gas gebruiken, met alle gaswinningsellende van dien. Deze wet is zo logisch, het zou eigenlijk al lang geregeld moeten zijn.”

Download het Cobouw dossier over gasvrij bouwen

Reageer op dit artikel