nieuws

Generale repetitie voor extreem circulaire sloop

woningbouw 1822

Generale repetitie voor extreem circulaire sloop

Een woning loszagen uit de bovenste verdieping van een galerijflat en die vervolgens naar beneden takelen. Deze opmerkelijke hijsoperatie in Kerkrade moet aantonen of het zinvol is flatwoningen in krimpgebieden een tweede leven te geven als grondgebonden woningen.  

De woning is in drie stukken met een 400 tons kraan getild van de bovenste verdieping van een oude galerijflat in de wijk Bleijerheide van Kerkrade.  Sinds begin jaren zeventig stonden er vier identieke flats met elk 100 woningen in de wijk.  Vanwege de slechte bouwkundige staat in combinatie met lokale bevolkingskrimp werd in 2012 al een eerste flat gesloopt.  De tweede flat met in totaal honderd woningen wordt nu door sloopbedrijf Dusseldorp onderhanden genomen. Het is de bedoeling dat de materialen daarvan zoveel mogelijk worden hergebruikt.  Al is dat volgens projectleider Martijn Segers van corporatie HEEMwonen geen sinecure. Beton zal veel in de vorm van granulaat terugkeren voor nieuw beton en in funderingen. De deuren en kozijnen krijgen zoveel mogelijk een nieuwe bestemming. Maar er zit bijvoorbeeld ook veel asbest in de flat verwerkt. Zelfs het glas is besmet vanwege de kit waarmee het in de kozijnen is vastgezet. Die kit bevatte asbest, maar het glas is zo dun dat het breekt wanneer de slopers proberen de kitranden los te snijden. Het glas kan daardoor niet worden hergebruikt.

De takeloperatie van woensdag heeft als doel om te kijken of er bij de derde flat die gesloopt moet worden nog hoogwaardiger hergebruik mogelijk is van de materialen die vrijkomen. HEEMwonen, wil complete woningen uitzagen en op de grond geschikt maken voor een tweede leven. Op die manier wordt niet alleen het milieu ontzien, maar blijft er ook wat van de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de wijk behouden.

HEEMwonen wordt gesteund in het bijzondere experiment door de gemeente Kerkrade en IBA Parkstad, een grootschalige bouw-expositie in de regio naar voorbeeld van illustere exposities in het verleden in Duitsland. De Europese Unie doet ook een duit in het zakje en heeft 5 miljoen euro subsidie verstrekt om een aantal testwoningen te bouwen.

De bedoeling is om van het materiaal van de derde flat die wordt gesloopt uiteindelijk 25 grondgebonden woningen te realiseren. Behalve de drie grote delen verwijdert Dusseldorp ook nog wat vloerdelen en een trap uit de flat  waaruit een aansprekend expositiepaviljoen kan worden gebouwd, een paar honderd meter verderop. Dat moet aspirant bewoners en bezoekers van de expositie een glimp geven van de toekomstige woningen.

“Deze extreme manier van circulair hergebruik in het zogeheten Superlocal-project is natuurlijk harstikke duur”, weet projectleider Segers. “Het is niet moeilijk om het project stuk te rekenen. Maar zie dit vooral als een soort prototype. Daarom hebben we ook die subsidie gekregen. Het is niet uitgesloten dat als je het grootschalig aanpakt en een hele flat onderhanden neemt het economisch wel uit kan. Verschillende afstudeerscripties van bouwkundestudenten wijzen in die richting. Maar je ziet pas echt waar je tegenaan loopt, als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Dat doen wij nu. Naast alle hergebruikte materialen zullen er sowieso nieuwe materialen moeten worden toegevoegd voor de nieuwe woningen. De flats bevatten bijvoorbeeld geen isolatiemateriaal. Die zullen moeten worden aangevoerd, waarbij de sterke wens is om circulaire isolatiematerialen in te zetten.  Ook zal er ander glas nodig zijn,  omdat we bij de derde flat dezelfde problemen verwachten met de asbesthoudende kit. Maar dan kiezen we voor tweedehands glas.  Zoals we ook doen bij het expogebouw en de eerste vier testwoningen doen die we binnenkort gaan bouwen.”

De vierde galerijflat in Bleijerheide mag blijven staan en wordt hoogwaardig gerenoveerd. De wijk in Kerkrade telt dan geen 400 woningen meer, maar nog slechts 125. De expositie IBA Parkstad vindt in 2020 plaats.

Reageer op dit artikel