nieuws

“Vertraging nutsbedrijven bij de beesten af”

woningbouw 5464

“Vertraging nutsbedrijven bij de beesten af”

“Bij de beesten af. Altijd drama met die gasten. Ze doen net waar ze zin in hebben en bij de geringste aanleiding schuiven ze de planning door.” Nutsbedrijven en onderaannemers die namens de Stedin’s van deze wereld nutsvoorzieningen moeten aansluiten op nieuwe woningen krijgen er flink van langs op Facebook.

De wettelijke termijn van achttien weken voor het aansluiten van gas, elektra, water en internet wordt geregeld met voeten getreden, bleek eerder deze week uit onderzoek van Cobouw. Vooral kopers van nieuwe woningen hebben daar last van, omdat ze daardoor hun aankoop later krijgen opgeleverd. Ook woningbouwers irriteren zich mateloos aan installatiebedrijven en hun “monopolistische” opdrachtgevers.

Het verhaal van Cobouw zorgt op Facebook voor tientallen reacties van vakmannen die er geen doekjes om winden. “Het is bij de beesten af hoe de nuts aanleggende aannemers werken. Ik ken er geen er geen één die z’n afspraken nakomt”, reageert Jacko Rook eigenaar van een bouwbedrijf dat zijn naam draagt.

Onkunde en smoesjes

Rook dringt aan op een maximale aansluittermijn inclusief boetes voor te late oplevering. Hij haalt vooral uit naar de onderaannemers.

“In geen van de bij mij bekende gevallen lag het aan de informatieverstrekking van de netwerkbeheerders. Het ligt puur aan de onkunde bij de nuts aansluitende aannemers.”

Bouwer Peter van den Brink is het met Rook eens. “Drama met die gasten. Ze doen net waar ze zin in hebben, en bij de geringste aanleiding schuiven ze de planning door. Of ze komen met smoesjes dat de gemeente nog geen vergunning heeft afgegeven. En er dan bij de gemeente achter komen dat er geen aanvraag is gedaan.”

Slecht management

Roelof De Bruyn Prince verliet de “business” een paar jaar geleden. Als toeleverancier had hij met deze partijen te maken. Slechts één oorzaak ligt volgens hem aan de “ellende” met nutsvoorzieningen ten grondslag. “Slecht management, bij zowel de netbeheerders als de aannemers.”

“Het is het ooit anders geweest”, verzucht Johan Peters. En Gerwin van de Brake stelt installateurs voor om met meerdere ploegen te werken. “Er zijn altijd één a twee mensen bij die staan te handballen of hangen op een schep. Daarom zijn de aansluitingen zeker zo duur!”

Kortere aansluittermijn 

Dick Kegels nuanceert. “Zie het als een wezenlijk onderdeel van een nieuwe woning en al uw frustratie verdwijnt.” En Peter van den Hil merkt op dat een gasaansluiting binnenkort niet langer verplicht is.” Dat scheelt er weer één.”

Thijs Holleman, werkzaam bij bouwbedrijf Tuin-Zijpe besluit: “Tijd dat de aansluittermijn van achttien weken wordt teruggebracht.” Of dat gaat gebeuren is onduidelijk. Vereniging Eigen Huis overweegt wel stappen te ondernemen in de richting van de politieke leiders in Den Haag.

Hans Smits, de topman van Janssen de Jong Groep drong al eerder aan op maatregelen. Hij is voorstander van boetes voor nutsbedrijven die hun verplichting niet nakomen.

Reageer op dit artikel