nieuws

AM transformeert Bijlmerbajes tot woonwijk: tralies worden balkonhekjes

woningbouw 2058

AM transformeert Bijlmerbajes tot woonwijk: tralies worden balkonhekjes

Het terrein van de oude Bijlmerbajes wordt een compleet nieuwe woonwijk met 1350 energieneutrale woningen. Vastgoedontwikkelaar AM – onderdeel van BAM – betaalt 84 miljoen euro voor de grond. Eén gevangenistoren blijft staan en de oude tralies krijgen een nieuw leven als balkonhekjes.

Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure.

AM betaalt 84 miljoen euro voor het terrein. (Gemeente Amsterdam)

Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

De nieuwe plannen staan in schril contract tot de betonnen torens die van 1978 tot 2016 beter bekend stonden als de Bijlmerbajes.

Energieneutraal de norm

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Impressie van de nieuwe woonwijk: 98 procent Bijlmerbajes hergebruikt. Tralies worden balkonhekjes en de celdeuren zijn de basis voor een nieuwe brug.

Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Puin gevangenis hergebruikt

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen.

Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Kwaliteit weegt 50 Procent mee

Rijksvastgoedbedrijf heeft samen met de  gemeente Amsterdam de uitgangspunten voor de nieuwe wijk opgesteld. Vijf consortia hebben op basis daarvan afgelopen voorjaar een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus. Het consortium betaalt ruim 84 miljoen euro aan het Rijk voor het terrein.

Wie nieuwsgierig is naar de afgevallen plannen kan vanaf dinsdag 3 oktober terecht in het voorgebouw van de Bijlmerbajes aan de H.J.E. Wenckebachweg 48 waar een tentoonstelling wordt ingericht.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels