nieuws

Rochdale kiest voor 240 flexibele woningen

woningbouw 1900

Rochdale kiest voor 240 flexibele woningen

De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale gaat 240 verplaatsbare Nezzt-woningen in het Science Park plaatsen.

Het gaat om “circulaire” appartementen van 28 vierkante meter. De woningen zijn volgens de corporatie gemaakt van duurzame materialen en kunnen op een eenvoudige manier worden aangepast en verplaatst. In de toekomst kunnen ze worden hergebruikt op andere locaties en voor andere doelgroepen. Verder zijn ze uitermate goed geïsoleerd waardoor er maar weinig energie wordt verbruikt.

De studio’s zijn bedoeld voor zowel starters (waaronder ook studenten) als statushouders en worden over drie weken geplaatst. Volgens Rochdale zijn de woningen in vergelijking met andere woningen veel goedkoper.

Ook Stadgenoot en De Alliantie kozen onlangs voor tientallen verplaatsbare Nezzt-woningen. Nezzt is een dochterbedrijf van De Meeuw, een specialist in tijdelijke huisvesting.

Verplaatsbare huizen zijn in opmars

Verplaatsbare huizen zijn in opmars, schreef Cobouw in juli van dit jaar. Het aantal aanbieders groeit snel en veel corporaties en andere verhuurders zijn de schroom voorbij. De duizenden verplaatsbare huizen die nu in de maak zijn, zijn niet meer de oncomfortabele zeecontainers voor studenten, maar luxere studio’s tot complete eengezinswoningen.

De in de fabriek gebouwde woningen kunnen zich qua luxe, comfort, ruimte en duurzaamheid steeds beter meten met traditionele woningen. De woningen spelen in op de groeiende behoefte aan flexibele woningen. Vraag en aanbod kunnen elkaar beter vinden als het aanbod kan meebewegen.

Snel nieuwe woningen opleveren

Amsterdam bouwt tot en met volgend jaar 2700 extra woningen voor statushouders. “In Amsterdam is de woningnood groot. Vooral  starters en studenten vinden nauwelijks een woning”, zegt Birgitte de Maar, bestuurder van Rochdale. “Daarnaast hebben in Amsterdam ook statushouders recht op onderdak. Het behoort tot onze kerntaak. En op deze flexibele en duurzame manier dragen we ons steentje bij en kunnen we snel nieuwe woningen opleveren. De oplossing die Nezzt biedt, vinden wij uitermate effectief.”

 

Reageer op dit artikel