nieuws

Historische koerswijziging Ballast Nedam: nooit meer een woning op gas

woningbouw Premium 9483

Historische koerswijziging Ballast Nedam: nooit meer een woning op gas

Ballast Nedam bouwt alleen nog maar woningen die niet op aardgas zijn aangesloten. Ook bestaande plannen worden aangepast. Een interview met Onno Dwars, commercieel directeur van Ballast Nedam Development: “Als dit alleen over geld verdienen zou gaan, zouden veel meer bouwers het doen. Dit is oprecht.”

Drastisch besluit. Alle woningen gasloos. Maar dan ook echt allemaal?
“We willen inderdaad alle woningen die we in de markt zetten vanaf nu gasloos uitrusten. De enige kanttekening die wij daarbij maken is dat we dat altijd in overleg zullen doen bij projecten waarmee we met anderen samenwerken.”

Hoeveel woningen zitten er al langer in de pijplijn?
“Dat gaat om duizenden woningen en tientallen projecten. Sommige projecten zijn al dicht bij uitvoering. Dan zal het soms nog best lastig worden. Projecten die al verkocht zijn nemen we niet in deze ambitie mee.”

Lijkt me lastig om al die projecten te verbouwen naar gasloos. Een enorme operatie…
“Ja, dat is wel het geval. Overal moet je opnieuw energie in steken, letterlijk en figuurlijk. Het is echter niet zo dat hele ontwerpen moeten worden omgegooid. Soms moet je kiezen voor andere vloerplaten misschien. Maar, we zijn hier al een tijdje mee bezig, dus het is ook niet zo dat we dit van de een op de andere dag invoeren. De afgelopen tijd spraken we alle projectleiders. Is het haalbaar? Onder aan de streep merk ik dat er bij ons gewoon draagvlak voor is. En ook bij toekomstige bewoners. Als je geen gasfornuis aanbiedt, dan krijg je daar ook geen vraag over, blijkt uit onze marktonderzoeken.”

Onno Dwars

U zet het mes in tientallen projecten. Welke zijn het meest lastig?
“Gevallen waarin je al ver bent in het ontwerpproces. Als je bij nul begint is het toch makkelijker om volledig elektrisch te bouwen of woningen aan te laten sluiten op stadswarmte, behalve dan als de woningmarkt in een bepaald gebied minder sterk is. Daar komt de vrij-op-naamprijs dan wat hoger te liggen, maar banken zijn bereid de meerkosten te financieren als je zeer energiezuinig bouwt. De bouwkosten zijn in het hele land ongeveer gelijk, of het nu om all electric gaat of om een woning die is aangesloten op collectieve stadsverwarming.”

Medewerkers omscholen?
“Zo zou ik dat niet willen noemen. We hebben hier al ervaring mee, het is soms hooguit een kwestie van technieken beter toepassen. Of het ons iets kost? Vooral energie. Mensentijd.”

Klinkt eenvoudig allemaal. Hupsakee we doen het gewoon!
“Het belangrijkste is vergaren van draagvlak. Dat moet je eerst op orde hebben. Nee, ook geen extra stressgevallen bij Ballast Nedam, haha.”

Waarom doen jullie dit eigenlijk?
“Al langer zien we bij veel projecten dat dit de trend gaat worden. En eigenlijk bij elke acquisitie is gasvrij een onderwerp. De meeste tenders zijn ook gasloos en anders wordt er wel een visie gevraagd. Ook consumenten willen het. Daarom hebben we besloten dit overal te doen, zodat we niet elke keer op projectniveau discussie hoeven te voeren en weet iedereen waar hij aan toe is. Wij zien dat gas in nieuwbouw niet houdbaar is. Gas is eindig.”

Eind vorige week drong u al aan op een verbod op gasketels in nieuwbouw. “Bouwers zien vooral handel”, klonk één van de cynische reacties…
“Volgens mij is het aansluiten van woningen op het gasnet nog altijd makkelijker. Kopers zijn daar aan gewend, dus dat is ook een zeer betrouwbare markt. Als je gasloos bouwt vraagt dat om lef, vertrouwen en een andere mindset. En als het allemaal om geld verdienen zou gaan dan zou iedereen dit toch doen. En er is toch ook niets mis met geld verdienen als je iets bijdraagt aan de maatschappij?”

In Rijswijk bouwt Dura Vermeer grote schaal all electric

Jan Fokkema, directeur van de Neprom, waarschuwt voor overmoed en ongelukken. Bent u bang voor gezondheidsrisico’s zoals bij Vathorst?
“Wij ervaren met all electric en stadsverwarming geen andere risico’s dan als we woningen op gas aansluiten. Misschien zijn de risico’s juist kleiner. Veel beleggers willen geen woningen met gas meer. Gas is minder duurzaam, redeneren ook zij, dat is pas een risico!”

Nooit meer gas bij Ballast?
“Dat moeten we nog bewijzen.”

Geen marketingtaal?
“Dit is oprecht, en dat speelt bij iedereen in de organisatie.”

Nooit meer een cv-ketel. Je zou er haast verdrietig van worden…
“Nee, nee, totaal niet. Ik zal daar geen enkele traan om laten.”


CV Onno Dwars
Onno Dwars (37) werkte jarenlang bij VolkerWessels. Hij was een van de drijvende krachten achter de Stroomversnelling, een initiatief van bouwers en corporaties om een lans te breken voor het verduurzamen van bestaande woningen door ze nul-op-de-meter te maken. Dwars won in 2012 de Yardi Young Talent Award en in 2016 mocht hij zich een jaar lang de Green Leader noemen. Begin dit jaar maakte Dwars de overstap naar Ballast Nedam Development. Daar is hij commercieel directeur.

 

Reageer op dit artikel