nieuws

Blog: Huis van de toekomst(1). “Is er een bouwer die me kan helpen?”

woningbouw 5600

Blog: Huis van de toekomst(1). “Is er een bouwer die me kan helpen?”

“Schat, zullen we eens gaan kijken voor een starterswoning?” vroeg ik aan Frens. “Kan, maar ik zou liever een eigen huis willen bouwen”, kreeg ik als antwoord. “Oké, maar dan wel een vernieuwende woning, een duurzame en eentje die in lengte van jaren meegaat.”

Zo ontstond medio 2016 het idee om een eigen huis te gaan bouwen. Frens Seuren (30) heeft een eigen webshop, waar hij onder meer vitamines verkoopt. Ik, Climmy Roeffen(29) werk als adviseur duurzame ontwikkelingen bij de gemeente Venlo. Een bouwkundige achtergrond hebben we niet, maar we weten wel hoe we ons huis willen hebben én gebruiken.

Waar begin je? Qua stijl waren we het snel eens: een landelijke, boerderij-achtige woning. Vervolgens stelden we een programma van wensen op. Lees goed wensen, niet eisen.

“Een programma van wensen? Dat is raar”, kregen we als reactie. Iedereen zag onze wensen als eisen.

“We willen eerst helder hebben wat we willen”, reageerden we. “Daarna kijken we wat daarvoor nodig is en of het mogelijk is en kunnen we onze ambities altijd nog naar beneden bijstellen.”

Maar, nogmaals. Marktpartijen kijken vooral naar wat er al is. Stimuleer je zo innovatie, vraag ik me dan af.

Programma van wensen

Voor ons programma van wensen lieten we ons inspireren door de uitgangspunten van de cradle to cradle filosofie. Het ziet er als volgt uit.

1: Volledig elektrisch
2: Hergebruik van regenwater
3: Minimale toepassing van installaties
4: Circulaire, gezonde en of natuurlijke materialen
5: Toepassing van functioneel groen. (Om dit optimaal te realiseren, is het meenemen van de omgeving essentieel in het ontwerp)

Het eerste dilemma; hoe vinden we de juiste architect, aannemer, installateur die ons kunnen helpen? En niet onbelangrijk. Zijn zij in staat om onze woning te realiseren?

‘Als vrouw telde ik soms gewoon niet mee’

Dat was nog wel een dingetje. Lange tijd werden we niet serieus genomen. Tijdens sommige gesprekken, telde ik als vrouw niet eens echt mee. Weer een ander zei letterlijk tegen ons, dat we bij papa en mama om een zak geld moesten gaan vragen. En bedankt. Zij gaan ons niet helpen, dat was in elk geval duidelijk.

Soms hoef je het niet ver te zoeken. Zo kwamen we op een dag uit bij een lokale architect, gespecialiseerd in volledig elektrische woningen. Samen met een lokale aannemer en een installateur had hij al diverse woningen volgens dit concept ontwikkeld.

“He, he”, dachten wij. “Dit moet hem zijn.”

Gesprek, na gesprek volgde. We bezochten enkele van zijn paradepaardjes, maakte onze wensen kenbaar en vroegen of hij daar iets mee kon. Eindelijk hadden we een architect, aannemer en installateur.

Zonder intentieovereenkomst

Februari 2017. Het bouwteam was een feit. Aan de slag. Iedereen direct aan tafel, heel prettig en moet voorkomen dat je later niet voor verrassingen (vooral in de prijs), komt te staan!

“Is een intentieovereenkomst nodig?”, vroegen wij nog. “Nee, hoor mevrouw. We doen dit op basis van goed vertrouwen.” Mooi uitgangspunt!

De komende tijd neem ik jullie maandelijks mee in de ervaringen die we opdoen als particuliere bouwer van een nieuwbouwwoning. We merken dat er ontzettend veel potentie in de bouwmarkt zit om te verduurzamen, maar dat de huidige markt daar nog relatief weinig op in springt. Ook al gaat het bij ons maar om één woning, proberen we de markt toch uit te dagen waar het kan om onze visie op het huis zo veel mogelijk te realiseren.

Volgende keer ga ik in op het verkrijgen van de vergunning en de discussies over c2c-materialen.

Maandelijks volgt Cobouw Climmy Roeffen

Climmy Roeffen (29) werkt als adviseur duurzame ontwikkelingen bij de gemeente Venlo. Daar houdt ze zich actief bezig met het cradle-to-cradle-beleid van de gemeente dat onder meer faam maakte met het nieuwe stadskantoor. Met haar man Frens Seuren bouwt Climmy nu zelf een woning op basis van het c2c-principe. Maar, dat blijkt niet mee te vallen. Alles is namelijk anders en dat stelt de bouwer en de architect en de toeleveranciers misschien wel voor onmogelijke dillema’s. Hoe gaat dit aflopen? Krijgen Climmy en Frens hun droomhuis verwezenlijkt? Met deze maandelijkse blog deelt Climmy haar ervaringen van begin tot oplevering. Reageren? Mail naar thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel