nieuws

Bewoners mogen in Purmerend kiezen tussen hoogbouw en hoogbouw

woningbouw Premium 2420

Bewoners mogen in Purmerend kiezen tussen hoogbouw en hoogbouw
Het oude postkantoor. Bron: inspiratiepurmerend.nl

Na tien jaar leegstand krijgt de locatie van het oude postkantoor in de binnenstad van Purmerend een nieuwe bestemming. Niet iedereen in de stad is echter blij met de hoogbouwplannen. Om de pijn iets te verzachten, mogen inwoners kiezen uit vier ontwerpen.

Ontwikkelaar Snippe Projecten heeft een verkiezing uitgeschreven. Tot maandagavond kan gestemd worden op de ontwerpen van vier architectenbureaus: Arons en Gelauff, Dok Architecten, Powerhouse Company en Bureau Rijnboutt. Direct omwonenden hebben zelfs twee stemmen.

Heel groot is de keuze niet. De ontwerpen bestaan alle vier uit hoge gebouwen. De ene architect wil drie kleine torens, de ander wil een grote. Allemaal willen ze parkeerplekken realiseren, een eis van de gemeente om de parkeerdrukte in stad te verminderen. Bij elk ontwerp worden woningen gecombineerd met andere voorzieningen, zoals horeca.

800 inschrijvingen

Zowel de gemeente als Snippe Projecten is blij dat bewoners mogen meebeslissen. Een manier van werken die volgens Maurice de Jong, projectleider van Snippe Projecten, niet vaak voorkomt. “Bewoners mogen bij sommige projecten wel meedenken met de architect en suggesties doen, maar stemmen op een ontwerp, dat zie je niet zo vaak”, zegt De Jong. “Tot nu toe hebben we veel positieve reacties ontvangen, van bewoners, maar ook van de architecten. Bovendien hebben inmiddels al 800 mensen ingeschreven op de woningen, waar we heel blij mee zijn.”

De uitslag van de stemming is overigens niet direct bindend. Snippe Projecten heeft naast de verkiezing een beoordelingscommissie ingeschakeld die de ontwerpen heeft bekeken. Het advies van deze commissie en de uitslag van de verkiezing, worden beide meegenomen in het uiteindelijke besluit.

Een  aannemer is nog niet geselecteerd voor de uitvoering van het project. “In die fase zijn we nog niet. Maar we zijn niet bang dat door de verkiezing straks de kosten te hoog worden. We hebben alle architecten een bouwbudget meegegeven, want het moet wel een haalbaar project blijven”, aldus De Jong af.

Reageer op dit artikel