nieuws

Meer recreatliewoningen door lage rente

woningbouw 2338

Meer recreatliewoningen door lage rente

De markt voor recreatiewoningen in Nederland explodeert door de lage rente op spaarrekeningen. Dat meldt de NVM. Vooral langs de kust kopen mensen massaal vakantiehuisjes, omdat er anders niks met hun geld gebeurt. Die ontwikkeling legt de bouwsector geen windeieren.

 

Verouderde campings worden momenteel herontwikkeld tot moderne recreatieparken. De vraag van veeleisende kopers naar luxe en comfort leidt bovendien steeds vaker tot nieuwbouw. “Mensen willen een recreatiewoning die van alle gemakken en luxe snufjes is voorzien”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). “Het moet onderscheidend zijn.” De prijzen van nieuwbouw liggen gemiddeld 25 procent hoger dan die van bestaand bouw. Ook bijzondere woningen, zoals tinyhouses en boomhutten, zijn in trek, evenals exclusieve projecten zoals Brouwerseiland (Zeeland) en themaparken zoals Bosrijk (bij de Efteling) en bungalows bij Slagharen.

Uit het onderzoek dat het Bureau Stedelijke Planning uitvoerde voor de NVM blijkt dat het aantal transacties van recreatiewoningen in 2015 al verdubbelde naar 3.130. In 2016 steeg dat aantal verder naar 3.750 verkochte vakantiehuizen. Met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen werd in hetzelfde jaar een nieuw record gevestigd voor de 21ste eeuw. De lage rentestand is een belangrijke aanjager voor de explosief groeiend vraag. Op een spaarrekening levert het geld weinig op, terwijl de lage hypotheekrente juist een aanmoediging is om het in vastgoed te steken.

Populairste regio voor recreatiewoningen is het kustgebied van Noord-Holland. Daar werden in 2016 ruim 350 nieuwe vakantiehuizen opgeleverd. Andere populaire regio’s zijn te vinden in het kustgebied van Zuid-Holland en op de Waddeneilanden. Dit leidt tot forse prijsstijgingen: de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning op de Waddeneilanden is bijna 300.000 euro.

De traditionele topregio’s de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug hebben juist te kampen met dalende prijzen door het overwegend oude aanbod.

Reageer op dit artikel