nieuws

Hoogste woontoren mag door

woningbouw Premium 4258

Hoogste woontoren mag door

Het licht staat definitief op groen voor de bouw van Nederlands hoogste woontoren. De Raad van State heeft vandaag de bezwaren tegen de plannen voor de Zalmhaventoren verworpen.

De Rotterdamse gemeenteraad ging vorig jaar al akkoord, maar buurtbewoners gingen in beroep. Zij vrezen parkeerproblemen en schaduwwerking door de bouw van de 215 meter hoge woontoren aan de voet van de Erasmusbrug. Hun bezwaren zijn nu verworpen. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State schrapt wel enkele ‘afwijkingsbevoegdheden’ die de gemeenteraad had opgenomen in het bestemmingsplan. Dat betekent dat de twee gebouwen die naast de wolkenkrabber zijn voorzien – de ‘Kaantorens’ – niet hoger mogen worden dan 70 meter. Ontwikkelaars AM en Amvest kunnen daarnaast niet afwijken van de geldende parkeernormen.

In de Zalmhaventoren komen 255 woningen, kantoren, horeca en een uitkijkplatform op de 56ste verdieping. In de Kaantorens, die geprojecteerd zijn op een onderbouw van vier bouwlagen, komen in totaal 227 woningen.

De bouw moet volgende jaar beginnen. Oplevering is voorzien in 2021. Het ontwerp voor de Zalmhaventoren komt van architect Diederik Dam van Dam & Partners. De Kaantorens zijn ontworpen door Kaan Architecten.

Reageer op dit artikel