nieuws

Grens tussen metalstud en staalframebouw vervaagt in Bossche kerk

woningbouw 3420

Grens tussen metalstud en staalframebouw vervaagt in Bossche kerk

Uit zware metalstud profielen wordt een oude kerk in Den Bosch voorzien van een tussenvloer waar zes appartementen bovenop komen. Metalstud afbouw en constructieve staalbouw groeien zo naar elkaar toe.   

Afbouw Nederland uit Vught is momenteel druk bezig met de verbouwing van de nog geen twintig jaar oude kerkzaal. Hij werd in 1998  aan de voet van een appartementencomplex neergezet dat toen verrees op de plek van de gesloopte Bartjeskerk. Veel kerkdiensten hebben er niet plaatsgevonden in de zaal en corporatie Zayaz heeft Hendriks Bouw gevraagd twaalf kleine appartementen in de kerk te bouwen: zes op de begane grond en zes daarboven op een nieuw gebouwde tussenvloer.

Die vloer bestaat uit verzwaarde metalstud liggers en wordt gedragen door de staanders van het zelfde profiel waarmee ook de woningscheidende wanden worden gemaakt. En dat is, volgens Marco Beugelsdijk van Afbouw Nederland nog nooit eerder gebeurd. Dat heeft hij zich althans laten vertellen door constructeur Werkcon en leverancier Gyproc van de gipsvezelplaten.

Waar metalstudprofielen meestal worden samengesteld uit gezet staal van 0,6 mm dikte wordt er in Den Bosch gewerkt met staal van 1,5 mm dikte. Tweeënhalf keer zo dik. Korte hart-op-hart afstanden van gemiddeld zo’n 30 centimeter van de liggers zorgen voor voldoende sterke en stijve vloervelden. De liggers overspannen 7,2 meter en wegen per stuk 40 kilo. In totaal verwerkt Afbouw Nederland 15 ton aan staalprofielen in de oude Bartjeskerk.

Bovenop de liggers komen gipsvezelplaten afgewerkt met een estrichvloer. Aan de onderkant komen er twee lagen van 15 mm  RF gips tegen de liggers. Die worden bevestigd met akoestische ankers, zodat de bewoners van de appartementen op de begane grond geen last hebben van het geluid en de trillingen van hun bovenburen. Ook alle leidingen worden weggewerkt in de vloeren en wanden. Voor de riolering had de loodgieter volgens Beugeldijks nog iets slims bedacht: buizen van verschillende diameter zijn in elkaar in het staalframe geplaatst. Daarna werden ze telescopisch uit elkaar getrokken. Het was de enige manier om de leidingen in de voorgestantse uitsparingen uitsparingen in de vloerliggers te krijgen.

Vier weken voor de bouwvak is Afbouw Nederland met de opmerkelijke klus begonnen. Na de bouwvak verwacht Beugelsdijk nog twee weken nodig te hebben. “Tenzij Hendriks Bouw natuurlijk nog met aanvullende opdrachten komt, zoals het stucadoorswerk”.

Reageer op dit artikel