nieuws

Certificeerder verbaasd over vrijspraak huurbaas na fatale brand

woningbouw 2289

Certificeerder verbaasd over vrijspraak huurbaas na fatale brand

SKW certificatie vindt het onbegrijpelijk dat het openbaar ministerie niet in beroep gaat tegen de vrijspraak van de eigenaar van een pand in het centrum van Leeuwarden dat in 2013 afbrandde. Er bestaat namelijk een strenge en goede norm voor kamerverhuur, al is die niet wettelijk verplicht.

De 64 jarige verhuurder van het pand in de binnenstad van Leeuwarden werd eind juli vrijgesproken van de beschuldiging dood door schuld. In zijn pand kwam in oktober 2013 een 24 jarige student op het leven. Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld of de huisbaas wist dat er gebreken bestonden, ook al omdat er geen wettelijke keuringsplicht of keurmerk is. De rookwering voldeed niet aan de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit 2012, maar daarmee was de verhuurder volgens de rechtbank niet nalatig, zoals het OM beweerde. Volgens de rechter had de huisbaas niet kunnen weten dat de rookwering tekort schoot.

Precies om dit soort drama’s te voorkomen is volgens certificatiemanager Willem Englebert  van SWK een paar een paar jaar terug de norm BRL 9905 voor kamerverhuur ontwikkeld. Een verhuurder wordt tweejaarlijks gekeurd en krijgt bij goedkeuring het procescertificaat ‘Verhuren van Onzelfstandige Woonruimte”. Een tijdlang beschikten veel verhuurders van kleinere panden (tot vijf huurders) over het certificaat, maar sinds de aanpassing van het Bouwbsluit uit 2012 zien veel er vanaf.  Zeker als in de praktijk blijkt dat gemeenten niet in staat zijn om voldoende te handhaven.”

Het afzien van hogere beroep is wat SWK en Englebert betreft het sein dat de keuringsplicht snel weer moet worden ingevoerd. “Alleen met goede handhaving  wordt wetgeving nageleefd kunnen in de toekomst hopelijk slachtoffers worden voorkomen.”

Reageer op dit artikel