nieuws

Helft opdrachtgevers hengelt naar nul-op-de-meter nieuwbouwwoning

woningbouw Premium 2121

Helft opdrachtgevers hengelt naar nul-op-de-meter nieuwbouwwoning

Bij de helft van de nieuwbouwprojecten toont de opdrachtgever in de ontwikkelfase verregaande interesse voor nul-op-de-meterwoningen. Toch durft slechts een “zeer gering” groepje door te zetten, signaleert Sjuul Stappers, ontwikkelaar bij Janssen de Jong, dat sinds woensdag een NOM-keur op nieuwbouwwoningen mag dragen.

“Bijna de helft van de opdrachtgevers vraagt ons om het nul-op-de-meterconcept voor een bepaald project te onderzoeken en af te prijzen”, zegt Stappers. Volgens hem is het een trend dat steeds meer corporaties, beleggers en particulieren interesse in een woning zonder energierekening tonen.

Tien jaar geen energierekening

Janssen de Jong heeft acht nul-op-de-meterwoningen gebouwd in Vlijmen. Het zijn varianten van de conceptwoning ToPlan, waarvan het bedrijf er sinds 2012 zo’n vijfhonderd heeft opgeleverd. Sinds woensdag mag Janssen de Jong Groep als eerste bouwer het zogeheten NOM-keur voor nieuwbouw dragen. De nieuwbouwwoningen hebben tien jaar gegarandeerd geen energierekening. Janssen de Jong verzorgt het onderhoud.

Het keurmerk moet helpen de woningen bij opdrachtgevers verder aan de man te brengen. Want hoewel de helft van van de opdrachtgevers interesse toon in nul-op-meterhuizen, zet volgens Stappers een “zeer gering” percentage opdrachtgevers zijn ambitie om in daadkracht;  er wordt gekozen voor een minder ambitieuze huizen.

Heb vertrouwen in de bouwer?

Hans Smits, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong Groep, denkt dat ze afhaken vanwege de extra investering van 15.000 tot 35.000 euro per woning. Maar misschien ook vanwege het “vertrouwen in de markt”, dat wil zeggen “angst”. Kunnen bouwers waarmaken wat ze beloven? Het NOM-keur, met daarachter garantieverstrekker SWK, moet ze een zetje in de rug geven.

Die 15.000 tot 35.000 euro per woning zou overkomelijk moeten zijn, denken Stappers en Smits. Resteert dus de angst, die met het keurmerk gedeeltelijk zou moeten worden weggenomen. Smits heeft een remedie: “De opdrachtgever is een nul-op-de-meterwoning niet gewend. Maar hij zou er wel verstand van moeten hebben. Eigenlijk moet je als opdrachtgever op essentialia net zoveel weten als degene die het voor hem maakt.” Heb vertrouwen in de bouwer, bedoelt hij te zeggen. Zo’n NOM-keur zou “comfort” moeten geven. Letterlijk en figuurlijk.

Niet alleen kleine corporaties steken nek uit

Janssen de Jong heeft twee projecten lopen waar het NOM-keur binnenkort dienst gaat doen. In Nuth worden voor woningcorporatie Wonen Zuid twee woningen gebouwd. In Bergeijk heeft Woningbelang vijftien huizen besteld. Verder werkt de bouwer in Vlijmen samen met Hendriks Coppelmans aan de wijk Geerpark. Daar komen 205 nieuwe nom-woningen, waarvan zeventig voor particulieren.

Niet alleen de kleine corporaties durven hun nek uit te steken voor nul-op-de-meter; ook grote corporaties als Wonen Limburg, beleggers en niet te vergeten particulieren vragen volgens Stappers steeds meer om nul-op-de-meterhuizen.

Zonder conceptwoning kom je bij corporaties niet binnen

Het concept ToPlan vormt voor alle nom-nieuwbouw altijd de basis. Zo’n beetje bij alle aanbestedingen van grondgebonden woningen worden conceptwoningen gevraagd. Zonder conceptwoning kom je volgens Stappers bij de meeste corporaties niet binnen.

Beperkend is het werken met conceptwoningen niet, benadrukt hij. Er is plaats voor alle smaken en wensen. “Een conceptwoning wil zeggen dat je werkt met vaste partijen, vaste materialen en vaste details. Maar je kunt bijvoorbeeld variëren met de diepte en de beukmaat.”

‘Tien jaar garantie, dat is toch geweldig?’

Voor de nul-op-de-meterwoningen zijn er vier variaties mogelijk met de installaties: keuzes betreffende de warmtebron, de warmteafgifte, de ventilatie en het energieopwekkingssysteem.

De nom-woningen van Janssen de Jong zullen gekeurd worden volgens de wet private kwaliteitsborging, wil Smits graag nog kwijt. Die wet gaat als het goed is per 1 januari van volgend jaar in. “Je krijgt als consument tien jaar garantie”, zegt Smits. “Dat is toch geweldig?”

Reageer op dit artikel