nieuws

Onno Dwars wint eerste Green Leader Award

woningbouw Premium 20

Onno Dwars wint eerste Green Leader Award

Onno Dwars, hoofd acquisitie en innovatie bij VolkerWessels kreeg woensdagmiddag de eerste Green Leader Award. De prijs, een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC), PropertyNL en Cobouw, is een aanmoediging om nog verder te gaan met de verduurzaming van de bebouwde omgeving.

Dwars liet vier andere genomineerden achter zich: Jeanet van Antwerpen (SADC), Klaas de Boer (Zuidas), Coen van Oostrom (OVG) en Rutger Schuur (ABN AMRO). Het was geen gemakkelijke keuze, stelde juryvoorzitter Maurits Groen. “Het zijn stuk voor stuk leiders die de prijs echt verdienen. We hebben zelfs nog een extra telefonisch juryberaad moeten inlassen, omdat we er echt niet uitkwamen. Het was geen kwestie van het kaf van het koren scheiden. Het is alleen maar mooi, rijk koren.”

Sterk groen leiderschap

Volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn is het van groot belang dat er de ontwikkeling van vastgoed niet beperkt blijft tot wat er nu gebeurt. Want duurzaamheid is hot, maar het is niet de bedoeling van de bouw- en vastgoedwereld op de handen gaat zitten. “Er kan nog veel meer gebeuren, en daar is sterk, groen leiderschap voor nodig.”

Niet duurzaam is géén verdienmodel

Van de genomineerden is Dwars de jongste, en al langer vol overtuiging bezig met duurzame projecten. Hij won in 2012 al eens de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award en was toen al een vurig pleitbezorger van duurzame ontwikkeling. Dat is duidelijk niet veranderd. Duurzaamheid gaat volgens hem niet eens zozeer over businessplannen of verdienmodellen. “Je moet het zo zien: niet duurzaam is géén verdienmodel. Het is alleen belangrijk om mensen daarvan te overtuigen, en dat lukt alleen als je er zelf ook in gelooft.”

Ontwikkelaar moet ontzorgen

In de woningbouw zien we dat ook. Als je kopers vraagt of ze een duurzame woning willen, dan willen ze dat allemaal. Ze kopen immers iets voor de toekomst. Maar om dat te realiseren, moet je ze als ontwikkelaar ontzorgen. Het is een van de redenen dat VolkerWessels een fabriek gebouwd heeft die alleen Nul-op-de-Meter-woningen maakt.”

Dwars denkt dat de markt de sleutel in handen heeft om de verduurzaming een nog grotere impuls te geven. “We moeten zelf het initiatief nemen. Wij kunnen zelf veel meer waarde bieden dan dat er van ons gevraagd wordt. Daarom zouden we meer ons hart moeten volgen. Dan kan de impact twee keer zo groot zijn.”

Reageer op dit artikel