nieuws

Amsterdam: 20.000 woningen erbij

woningbouw

Amsterdam: 20.000 woningen erbij

Binnen afzienbare tijd heeft Amsterdam meer dan een miljoen inwoners. Dat meent wethouder Laurens Ivens (SP, bouwen, wonen).

Ivens wil daarom de planvoorraad voor de komende jaren ophogen van 40.000 naar 60.000 woningen. In een vraaggesprek met Cobouwzegt de wethouder voor bouwen en wonen dat hij “blij is dat we vorig jaar in Amsterdam voor het eerst meer hebben gebouwd dan nodig is voor de groei”. Maar de hoofdstad is er nog lang niet.

Ivens: “De groei van het aantal nieuwe inwoners met tienduizend per jaar stopt voorlopig niet. Amsterdam zal een stad met meer dan een miljoen inwoners worden. Dat kan ook. De vraag is echter ‘hoe ga je dat met elkaar – als regio – doen?’. Als we als Amsterdam nu alleen maar naar de stad zelf blijven kijken, doe je internationaal niet meer mee. Overal in de wereld betrekken ze de hele omgeving erbij. Dat moeten wij ook meer doen. Maar nog belangrijker: we hebben die ruimte nodig.”

Stadsregio

Ivens heeft om die reden al gesprekken gevoerd met de stadsregio en Almere. “Daar heb ik gezegd: wij willen de planvoorraad hier vergroten van 40.000 naar 60.000 woningen in de komende paar jaar. En hoe kunnen we ook nog extra planvoorraad naar de hele regio halen? Het is leuk dat we alleen in Amsterdam gaan bouwen, maar binnen de grachtengordel hebben we niet zo heel veel bouwgrond ter beschikking. En Zaandam is ook een hele mooie stad. Daar willen partijen ook bouwen. Of neem Haarlem. Dat ademt een andere sfeer dan Amsterdam, maar hoort economisch gewoon bij Amsterdam.”

We zijn in de crisis gestopt met kijken naar IJburg

Om aan de immer groeiende vraag naar woningen te voldoen, haalt Amsterdam oude plannen weer uit de kast. “We zijn in de crisis gestopt met kijken naar IJburg. Dat hebben we weer uit de la getrokken. We zijn nu aan het bekijken of we niet toch weer een besluit moeten nemen over de aanleg van het Middeneiland. Tegelijkertijd hebben we aan Almere gevraagd of ze dan niet ook weer naar ons willen kijken. Als je een metropool wilt zijn, hoor je Amsterdam en Almere met elkaar te verbinden.”

De crisis heeft er volgens Ivens voor gezorgd dat steden in de regio op zich werden teruggeworpen. “Nu moeten we weer durven om groots te denken. En niet bang zijn om de kansen nu volle bak te benutten.”

Reageer op dit artikel