bouwbericht

KazerneKwartier: wonen als een generaal

woningbouw 408

KazerneKwartier: wonen als een generaal

De voormalige ‘Kazerne der Koninklijke Marechaussee’ aan de Dr. Batenburglaan nabij het Mastbos in Breda wordt herontwikkeld. De voormalige marechausseekazerne wordt getransformeerd tot vijf royale herenhuizen. In een later stadium zal ook de achterzijde van het terrein een transformatie ondergaan. Het plan is om hier 12 à 13 grondgebonden woningen te realiseren, verdeeld over drie blokken. Het bestemmingsplan voor deze laatste fase moet echter nog worden gewijzigd.

Wonen

Bouwen / verbouwen hoofdgebouw 'Generaalshuis' tot 5 herenhuizen aan de Dr. Batenburglaan in het project 'Kazernekwartier', 1e fase. De voorkant van de voormalige kazerne blijft in tact. Aan de achterkant van elke woning komt een tuinkamer annex serre. 2e fase project 527833. Installateurs bekend bij aannemer.

BREDA | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

Nieuw Tij Projectontwikkeling is de kwartiermaker voor de nieuwe bestemming van het kazerneterrein, dat straks het KazerneKwartier gaat heten. In 2017 kocht de ontwikkelaar de oude kazerne van het Rijksvastgoedbedrijf, aldus de projectontwikkelaar Ody van den Broek. Voor fase 1 is Bouwbedrijf Balemans aangetrokken als hoofdaannemer en C5 Architecten heeft het project ontworpen. “Ze komen allebei uit Breda. We werken graag samen met lokale partijen.”

Met de eerste fase van dit project – de realisatie van vijf herenhuizen in het hoofdgebouw – is intussen begonnen, vervolgt Van den Broek. “Afgelopen week was er een feestelijk moment met de wethouder, deze week is er gestart met de funderingswerkzaamheden voor de aanbouw aan de achterkant.” Het is de bedoeling dat de vijf gasloze woningen – ze zijn intussen allemaal verkocht – in mei 2020 worden opgeleverd.

De voorkant van de voormalige kazerne blijft in tact, aan de achterkant van elke woning komt een tuinkamer annex serre. Wel worden alle kozijnen vervangen: ze waren van staal, maar worden van aluminium. “De look and feel blijft gelijk”, aldus de projectontwikkelaar. Het gaat om grote woningen: tussen de 180 en 280 vierkante meter. De situering op een groen en historisch kazerneterrein doet denken aan wonen in een besloten park, zegt Van den Broek.

De Brigade Breda van de Koninklijke Marchaussee – in 1818 opgericht – nam in 1932 haar intrek in de kazerne, om het in 2007 te verlaten. Het pand verkeert nog in originele staat, aldus Van den Broek. “Het is een rijk gedetailleerd gebouw, met een prachtige kapconstructie en mooie overstekken.”

Naast het kazerneproject heeft Nieuw Tij meer aansprekende projecten lopen in Breda. Zo heeft de ontwikkelaar het voormalige gebouw van de Kamer van Koophandel gekocht. Dit pand gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor 19 appartementen en vier villa’s. Van den Broek verwacht dat er eind augustus kan worden begonnen met de procedure rond de wijziging van het bestemmingsplan. Ook heeft Nieuw Tij een voormalig snoepfabriekje gekocht in Breda. Hierin komen zes appartementen.


Plaats: Breda
Opdrachtgever: Nieuw Tij Projectontwikkeling
Ramingsgroep: tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 524488


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel